Gelderse Vallei

Koffie blijkt goed voor de nieren

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Unsplash
WAGENINGEN - Koffie heeft een gezond effect op de nieren. Dat blijkt uit onderzoek van Anniek van Westing aan de universiteit van Wageningen. Voedingswetenschapper Ellen Kampman vertelt meer over dit opmerkelijke nieuws.
Vooropgesteld staat dat we het hier wel hebben over een kop zwarte koffie. Helaas melkdrinkers en suikerliefhebbers! Eerdere studies toonden ook al een dergelijk verband aan, maar deze blijven volgens onderzoekers omstreden.
Toch lijkt het nieuwe onderzoek, dat is afgenomen onder bijna 80.000 Nederlandse proefpersonen, te bevestigen dat koffie de nieren gezond houdt. Met name diabetespatiënten lijken profijt te hebben van de bakkies pleur, weet Kampman.

Vier kopjes koffie beter dan twee

"Het schijnt zo te zijn dat bij vier koppen koffie per dag het risico op nierschade wordt verminderd", vervolgt de voedingswetenschapper. Twee kopjes geven volgens het onderzoek namelijk meer gezondheidsvoordelen dan één, en drie koppen bevorderen de niergezondheid nóg verder. Bij vier koppen is het hoogtepunt bereikt en wanneer je deze grens overschrijdt houden de extra voordelen op.
"En hoe dat komt, weten we eigenlijk nog niet", zegt Kampman. Ze heeft wel een hypothese. Hiervoor moet er goed naar de functie van de nieren worden gekeken. Volgens Kampman is het het beste om een zeef in te beelden als je aan dit orgaan denkt.
"Deze zeef filtert alle dingen die niet in je urine horen te zitten eruit. En op het moment dat je meer drinkt, werkt de zeef beter", legt ze uit. Volgens Kampman kunnen die vier kopjes koffie eigenlijk wel onder het kader van ‘meer drinken’ vallen. "In koffie zitten duizenden verschillende stofjes, waar het precies aan ligt moet nog verder onderzocht worden."
Cafeïnevrije koffie geeft hetzelfde effect, dus het ligt in ieder geval niet aan dat stofje
Ellen Kampman, voedingswetenschapper
Voordat we massaal aan de zwarte koffie gaan, is het ook volgens hoogleraar voeding en hart- vaatziekten Marianne Geleijnse te vroeg om een officieel advies naar buiten te brengen. Allereerst omdat er tijdens het onderzoek puur is gekeken naar het verband tussen koffiedrinkers en de gezondheid van hun nieren.
De onderzoekster zelf wil ook dat er een vervolgonderzoek komt. Het liefst een onderzoek dat zich specifiek richt op diabetespatiënten in westerse landen.

Uitdroging door koffie is een fabeltje

"Het is een fabeltje dat je van koffie uitdroogt, je hoeft er niet - zoals de Italianen - altijd een glaasje water bij te drinken", verduidelijkt Kampman. Ze vertelt dat weinig drinken op zichzelf erg ongezond is voor de nieren. "Iedereen krijgt op den duur last van de nieren. En je hebt het niet altijd in de gaten."
De symptomen kunnen namelijk van alles zijn: vermoeidheid, jeuk, het koud hebben. Het is heel belangrijk dat je je lijf serieus neemt zodat je nog in actie kan komen, benadrukt de voedingswetenschapper.