Rivierengebied

Flinke stijging inbraken: 'Zorgwekkend'

Ter illustratie.
Ter illustratie. © René Wiegmink
BENEDEN-LEEUWEN - In het Land van Maas en Waal heeft een omvangrijke inbraakgolf de rust verstoord. Het afgelopen kwartaal waren er 31 inbraken en zes pogingen daartoe. Wijchen werd het zwaarst getroffen met negen inbraken, gevolgd door Beuningen, Druten en Deest.
In vergelijking met dezelfde periode in 2022 is de stijging in het aantal inbraken aanzienlijk, een trend die teamchef Amir Buco van het basisteam Tweestromenland van de politie met zorg gadeslaat.
De slechte cijfers van de inbraakgolf komen van momenten waar het Land van Maas en Waal piekperiodes van inbraken waarnam. De eerste week van augustus, de laatste tien dagen van dezelfde maand en het begin van oktober, waarin 21 inbraken of pogingen daartoe werden gezien, sprongen er met name uit, meldt mediapartner RN7.
Om de burgers van Maas en Waal te behoeden voor verdere onheil, zet de politie in op zowel preventie als actieve opsporing van inbrekers. Een van de preventieve maatregelen is het verspreiden van het 'witte voetje', een papieren voetafdruk waarop staat.
"Deze voetafdruk had van een insluiper kunnen zijn", waarbij wordt opgeroepen het huis goed af te sluiten als de persoon weg is. De politie doet dit als ze situaties treffen waar bijvoorbeeld de ramen en deuren open zijn of de vuilcontainer naast de schuur staat, waardoor een inbreker makkelijk boven komt.

Hulp van burgers

Daarnaast roept de politie het publiek op verdachte situaties te melden bij 112 en actief mee te kijken naar ongewone activiteiten in hun buurt. Met de hulp van waakzame burgers en gerichte acties hoopt de politie de veiligheid in het Land van Maas en Waal te herstellen.