Gelderland

Wéér code geel? Dit betekenen de waarschuwingen van het KNMI

Een dreigende lucht zondag boven Buurmalsen.
Een dreigende lucht zondag boven Buurmalsen. © Ab Donker
Code geel, dat was het zondag vanwege verwachte onweersbuien. Veel lezers en kijkers van Omroep Gelderland vinden dat wat overdreven, blijkt op sociale media. Het KNMI waarschuwt met een kleurcode - groen, geel, oranje of rood - als het weer een risico vormt. Maar wanneer is iets een risico? En wat houden die kleurcodes precies in?
Voor allerlei soorten weer kan het KNMI een waarschuwing geven, denk aan hoosbuien, windstoten of onweersbuien. Als de kans op gevaarlijk weer groter is dan 60 procent, dan besluit het KNMI te waarschuwen. Behalve bij code groen, want dan zijn er geen bijzonderheden te melden.

Code geel: wees alert

Dit betekent dat er kans is op gevaarlijk weer. Het KNMI raadt aan op te letten en alert te zijn op eventuele gevaarlijke situaties. Dit geldt vooral als je in het verkeer deelneemt. Als code geel wordt afgegeven, is op weg kans op neerslag, hagel of windstoten van meer dan 75 km per uur. Daardoor kunnen verkeershinder of storingen in het OV ontstaan. Ook neemt de kans op files door aquaplaning toe. Er wordt niet gewaarschuwd voor mogelijke schade of letsel.

Wéér code geel, is dat niet overdreven?

Weerman van Weerplaza Wilfred Janssen snapt de reacties op sociale media wel. "Soms krijg je een melding binnen en is er in jouw voor- of achtertuin niets aan de hand. Dan lijkt het overdreven." Maar dat hoeft niet zo te zijn, weet hij: "Dat terwijl er een aantal kilometer verderop een hevige onweersbui een ravage kan hebben aangericht in andermans tuin."

"Wees erop bedacht, dat als het code geel is, je getroffen kunt worden door gevaarlijk weer, maar dat dit geen garantie daarvoor is", tipt hij. Check bijvoorbeeld voordat je de deur uitgaat even een weerapp, om hier zeker van te zijn.

Code oranje: wees voorbereid

Oranje is een tint donkerder dan geel en daarmee neemt de kans op gevaarlijk of extreem weer toe. Het KNMI waarschuwt voor kans op schade, letsel of veel overlast. Op weg is kans op veel neerslag, grote hagel of windstoten van meer dan 100 km per uur. Er is grotere kans op verkeershinder, storingen in het OV en aquaplaning.

Code rood: onderneem actie

Dit is het meest extreme weeralarm. Het noodweer kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het de maatschappij kan ontwrichten, denk aan de storm poly eerder dit jaar of de overstromingen in Limburg twee jaar geleden.
Toch hoeven de weersomstandigheden niet te verschillen van die van code oranje, weet de weerman. "Bij code rood is er risico op onveilige situaties voor burgers. Stel, er is 's nachts noodweer, dan kan code oranje worden afgekondigd. Maar als datzelfde weer opspeelt terwijl er allerlei leuke festivals bezig zijn, dan wordt code rood afgekondigd."