Achterhoek

Organist Jan speelt weer na nachtmerrie in kerk

De Lambertikerk in Zelhem.
De Lambertikerk in Zelhem. © Jesper Peeters
ZELHEM - De organist in Zelhem die in augustus werd gegijzeld en mishandeld in de Lambertikerk, zit weer op zijn oude vertrouwde plek. Na hersteld te zijn van verschillende botbreuken klom de 72-jarige Jan zondag na nog geen twee maanden weer achter het orgel. "Jan, we zijn ontzettend blij dat je er weer bent", klonk het zondag.
Een verwarde, dronken man bracht in augustus een bezoek aan de kerk in Zelhem, vlakbij Doetinchem. Daar was organist Jan net aan het repeteren voor de kerkdienst die dag. De man klom via de banken, pilaren en orgelpijpen naar het orgel van Jan. Daar gijzelde hij de organist één uur lang, terwijl hij hem sloeg, trapte en bedreigde.
Na één uur kon de organist aan deze nachtmerrie ontkomen door zijn belager te vragen of hij naar het toilet mocht. Daar wist hij 112 te bellen. Wel hield hij er verschillende breuken in zijn kaak en neus aan over. De dader werd in de boeien geslagen wegens poging tot doodslag.

Luid applaus voor Jan

Nu, bijna twee maanden later, klimt Jan weer achter zijn orgel. Zijn terugkomst werd zondag in de kerk ontvangen met een luid applaus en de volgende woorden: "Jan, wat zijn we ontzettend blij dat je er weer bent. Dat is wel een applaus waard", aldus de kerkrentmeester Anja Jolink, waarna luid werd geklapt door de bezoekers van de zondagsdienst.