Noord-Veluwe / Achterhoek

Er valt zoveel regen dat records gaan sneuvelen

ERMELO - Dat het vaak regent deze maand had je vast al gezien, maar het druppelt ook vooral heel lang. "Urenlang, of soms zelfs de hele dag. Dat telt op", zegt Maarten Veldhuis van waterschap Vallei en Veluwe. "We zitten nu al op de hoeveelheid die normaal in 2 of 2,5 maand valt."
Bij melkveehouder Eefje Meihuizen in Leuvenum is het effect van de natte oktobermaand goed te zien. "Dit is laag land en er staat vaak water in, maar nu staan overal plassen. Dat is extreem." De boerin had graag haar koeien nog naar buiten gedaan. "Maar als je hier zestig koeien doorheen laat lopen, daar worden de koeien niet vrolijk van, en wij ook niet. Het is te nat."
En dus staan de dames op stal. "Dat is jammer, dat ze het laatste beetje gras niet kunnen opeten." Voor boeren die nog maïs of aardappels op het land hebben staan is de vele regen nog een groter probleem. "Je rijdt je bodemstructuur kapot met de zware machines. Daardoor rij je schade, en daar heb je volgend jaar last van."
Bij waterschap Vallei en Veluwe noemen ze de vele regen goed nieuws . "Dit is ontzettend belangrijk voor de aanvulling van onze Veluwse zoetwaterbel, want dat hebben we al een aantal jaar niet gehad."
Maar te veel water is niet overal handig, zien ze ook bij het waterschap. Er wordt gezocht naar een balans. "We kijken met stuwtjes hoe we ook wat water af kunnen voeren. Anders kunnen de boeren in het voorjaar het land niet op of lopen kelders onder water."
Of de huidige regenval kan helpen om als het weer warmer wordt de droogte te beperken, is volgens Veldhuis moeilijk te zeggen. "Maar elke druppel die nu valt, helpt voor het watersysteem. Maar zolang wij niet met alle partijen het systeem veerkrachtig maken en een bodem hebben die water goed kan vasthouden, kunnen we nog steeds een probleem krijgen met droogte."

Groeiseizoen

Over heel 2023 was het voor boeren volgens Meihuizen juist een gunstig jaar qua weer. "We hebben een goed groeiseizoen gehad. Op de juiste momenten water waardoor het gras goed groeide, dus het was in dat opzicht een goed jaar."
Met de droge zomer in bijvoorbeeld 2022 was dat heel anders. "Droogte is veel lastiger. Vorig jaar hadden we problemen met de maïs, te weinig water waardoor de oogst minder was." Er zijn al wel maatregelen getroffen om het water langer vast te kunnen houden bij haar boerderij. "Stuwtjes rondom de percelen, zodat je het water hier langer kunt vasthouden en het water beter benut. Als er dan water valt, stroomt het niet meteen weer via de sloot weg."
Veldhuis benadrukt dat het waterschap niet als enige verantwoordelijk is voor het vasthouden of afvoeren van water. "In ons gebied wordt 85 procent van de watergangen beheert door boeren, natuurorganisaties en gemeenten. Daar moet ook de knop om dat watergangen minder diep moeten worden gemaakt, meer gaan stuwen en vasthouden in de bodem. Dus we moeten het uiteindelijk met z'n allen doen."