Gelderland

Wordt deze oktober de natste ooit? 'Het wordt spannend'

Fietsen door de regen, we moeten er in oktober vaak aan geloven.
Fietsen door de regen, we moeten er in oktober vaak aan geloven. © ANP
Deze maand valt het met bakken uit de hemel. Iedereen die kromgebogen op zijn fiets heeft gezeten in de stromende regen wenst dat het ophoudt. Dit kan een recordmaand worden. Nog flink wat hoosbuien en het is de natste oktober ooit. Gaan we het 91 jaar oude record breken? "Het wordt kantje boord."
Dat oktober synoniem is voor plensbuien en natte sokken, is niet nieuw. Maar hoeveel het déze maand heeft geregend, is wel bijzonder. Dat is in 91 jaar niet meer voorgekomen. Weerman Wouter van Bernebeek van Weerplaza hoopt op méér regen: "Om het bijna eeuwenoude record te verbeteren, moet er nog zo'n 20 millimeter regen vallen voor het eind van deze maand. Het wordt spannend."

'Kantje boord'

Ook in Gelderland is deze maand veel regen gevallen, met uitschieters van wel 150 millimeter. Toch moeten er vóór woensdag nog heel wat hoosbuien overkomen, anders wordt het 'kantje boord', volgens de weerman. In totaal moet er 194 millimeter vallen. Het huidige record stamt uit 1932 toen er 193 millimeter regen viel.
De vooruitzichten dit weekend en het begin van de week zijn nat. En dat is goed nieuws, althans, volgens de weerman. Toch is hij nog maar voorzichtig enthousiast: "Het is nog onzeker of we het record gaan breken. Er worden vooral losse buien verwacht. Het is dus maar de vraag of deze zich gaan uitstorten boven het KNMI-weerstation in De Bilt, te Utrecht." En precies dat is noodzakelijk om een nieuw record te zetten.
Om zeker te zijn van een recorddoorbraak, ziet de weerman liever 'totaal verregende' dagen, waarbij regenbuien driekwart van het land treffen. Toch is dit niet aan de orde. "De komende dagen valt vooral in het zuiden en het zuidoosten van het land minder regen dan in de rest van het land. Al zullen de meeste mensen daar inmiddels ook wel genoeg hebben van de regen", grinnikt Van Bernebeek. "Toch wordt ook voor november veel regen voorspeld."

Gevaar voor overstromingen?

Dat is gelukkig niet het geval, weet de weerman. De bomen en planten verbruiken nog genoeg water om de regen te bolwerken. "Wel worden de regenbuien steeds heviger. We krijgen steeds vaker te maken met langere periodes van extreme regenval of droogte, zogeheten 'weersextremen'. Deze worden versterkt door de klimaatcrisis. "Als het nu regent, valt er 10 procent meer dan 5 jaar geleden", aldus Van Bernebeek.
Daarmee wordt de kans op het verbreken van records groter. Toch komt het met dit soort records ook aan op toeval, benadrukt de weerman: "De regen moet precies binnen het begin en eind van de maand vallen. Alles wat later valt, wordt niet meegerekend."