Arnhem en omstreken

Patrick woont in de douche van de Blitzmädel

Patrick woont in de douche van de Blitzmädel
Patrick woont in de douche van de Blitzmädel © Eigen foto/ Omroep Gelderland
ARNHEM - 'Te koop wegens vrede' stond er in 2007 op een bord aan de Koningsweg in Arnhem. De Koninklijke Luchtmacht was in 2005 vertrokken en daarna werd er een nieuwe bestemming gezocht voor het terrein. De oude barakken werden omgebouwd tot huizen en ateliers.
Een van de nieuwe bewoners is Patrick Nederkoorn. De cabaretier verruilde de drukke randstad voor deze bijzondere plek midden in de natuur. Maar toch ook dichtbij Arnhem.
Vlak voor de Tweede Wereldoorlog kwamen er een aantal Duitsers op fietsvakantie naar Nederland. Ze waren op zoek naar goede plekken voor vliegvelden. Ze vonden zo'n goede plek op de Kemperheide, vlak buiten Arnhem.
Toen de Duitsers Nederland veroverd hadden, werd in een razend tempo het grootste vliegveld buiten Duitsland in WO2 gebouwd. 900 gebouwen, vele kilometers start- en landingsbanen en een spoorlijn om bommen en ander materiaal aan te voeren. Fliegerhorst Deelen werd het genoemd.

Diogenes Bunker

Naast het vliegveld werd de gigantische Diogenes Bunker gebouwd. Dit was het commandocentrum van de Derde Jagddivisie. Vanuit hier werd in de gaten gehouden waar de geallieerde bommenwerpers zich bevonden en waar de Duitse nachtjagers ze konden onderscheppen.
In het commandocentrum hing in het midden een grote half transparante kaart van 12 bij 9 meter. Aan de ene kant van de kaart zaten 150 Blitzmädel op een tribune. Via een koptelefoon kregen ze de coördinaten door van geallieerde bommenwerpers. De dames schenen vervolgens met een soort laserpen op de kaart, waar de vliegtuigen zich bevonden. Aan de andere kant zaten de Duitse officieren, die de locatie doorgaven aan de piloten.
Nu, 80 jaar later, is er nog niet veel anders op Fliegerhorst Deelen. Het heet inmiddels Buitenplaats Koningsweg. Maar veel gebouwen waar de Blitzmädel toen tussendoor wandelden staan er nog steeds. Zo was het huis van Patrick destijds de douche en kijkt hij uit op de plek waar de dames sliepen.
In ons nieuwe programma 'Van Bunker naar Buitenhuis' gaat de nieuwe bewoner op onderzoek in zijn nieuwe woonomgeving.
Van Bunker naar Buitenhuis