Achterhoek

'Jan de Automan' laat licht schijnen over mistlampen en winterbanden

Hoe maak je de auto winterklaar?
Hoe maak je de auto winterklaar? © Omroep Gelderland
KEIJENBORG - Nu de herfst echt losbarst, maken veel automobilisten hun vierwieler alvast winterklaar. Maar wat is een goed moment om de winterbanden te plaatsen? En welke verlichting moet aan in de mist? 'Jan de Automan' uit Keijenborg, ofwel Jan Kemp, legt uit.
Wat Kemp opvalt, is dat veel mensen niet goed weten wanneer het juiste moment is om de winterbanden te plaatsen of juist eraf te halen. "Een heleboel mensen rijden al vrij vroeg met winterbanden of rijden er juist te lang mee door. Voor de garage is het prima, die verdient geld op het moment dat jouw banden vaak slijten", zegt Kemp.
Winterbanden zijn volgens Kemp het veiligst in de winter. "De winterbanden kan je het beste monteren vanaf een temperatuur of vijf. De grip van die banden is bij winterse omstandigheden tienmaal beter. Maar", zegt de expert erbij, " zodra de weg wat warmer begint te worden, dan heeft die winterband weinig of geen nut. De rubbersamenstelling van de winterband is zo gemaakt dat 'ie op een koude weg het beste grip heeft. Als het nat is op de weg en de weg is wat warmer en je moet ineens remmen, dan glijdt de auto veel te lang door."

Verlichting

Herfst is het jaargetijde van mist. "Bij mist moet je sowieso je lampen aan hebben staan en buiten de bebouwde kom zelfs je mistlampen. Sommigen denken dat automatische verlichting al voldoende is, maar dan branden alleen de lampen aan voorzijde branden." Tegemoetkomend verkeer heeft je dan snel in de smiezen, maar weggebruikers die achter je rijden, merken jou pas laat op.
Ook zie je volgens de kenner veel auto's met kapotte of slecht afgestelde verlichting. "Dat komt nauwelijks voor bij mensen die hun auto regelmatig laten keuren. Maar sommige mensen vervangen bijvoorbeeld zelf wel eens een lamp. Als je de lamp in de auto plaatst, zorg dan dat je een klikgeluid hoort. Dan pas zit 'ie goed. Zit de lamp er niet goed in, dan staat 'ie scheef. De lamp schijnt dan bijvoorbeeld in de lucht. Ook kan een verkeerd gemonteerde lamp verblindend werken voor overig verkeer."

Koelvloeistof

Nog een andere tip van Kemp: vergeet geen koelvloeistof in de radiator te kieperen. Je auto is daarmee beter bestand tegen lage temperaturen. "Als het hard begint te vriezen en er zit geen koelvloeistof in de auto, dan heb je pech, want dan gaat de motor kapot. Het is daarom verstandig om dit in orde te houden."