Noord-Veluwe

Nieuw woonwagenkamp Harderwijk: 'Daar is mijn eigen cultuur'

Woonwagenkamp Harderwijk
Woonwagenkamp Harderwijk © NOS
HARDERWIJK - Er zijn nog altijd te weinig woonwagenplekken in Nederland. Jarenlang hebben gemeenten ervoor gezorgd dat het aantal plekken daalde, maar sinds 2017 zijn zij verplicht om voor meer ruimte te zorgen. In Harderwijk worden nu stappen gezet en de gemeente hoopt over twee jaar een nieuw kamp te hebben.
Op het huidige kamp in Harderwijk staan nu tien verschillende wagens. In een van die wagens woont Lammert de Ruiter. Zijn kinderen en kleinkinderen staan al jaren op de wachtlijst. In de tussentijd wonen zij in stenen huizen. En dat is wezenlijk anders, vertelt hij. "Je bent hier veel meer begaan met elkaar. Je staat klaar voor elkaar en helpt elkaar. Er is altijd wel iets, maar komt altijd weer goed."
Romano, een van de kleinkinderen, kan zich hierin vinden. In een stenen huis wonen vindt hij maar niets: "Hier op het woonwagenkamp is mijn eigen cultuur. Dat vind ik fijn."
Dat er in Nederland weinig plekken bij komen, komt doordat oude woonwagens vaak gesloopt worden. En dan komen er geen nieuwe in de plaats. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het aanwijzen van genoeg standplaatsen, maar in de afgelopen twee jaar kwamen er maar 49 vakken bij. Veel te weinig om die lange wachtlijst in te korten.

85 nieuwe standplaatsen

Maar de gemeente Harderwijk is nu bezig met een plan voor een geheel nieuw kamp met 85 standplaatsen. Hoe het nieuwe kamp eruit moet gaan zien, wordt begin volgend jaar bekend gemaakt. De Ruiter is in ieder geval hoopvol: "Hier zijn wij blij mee in Harderwijk, en ik denk in heel Nederland. Zij zien dat het wel kan en dat is een voorbeeld voor veel andere gemeentes."