Arnhem en omstreken

Scholieren krijgen voorlichting over criminaliteit

ARNHEM - Het begon vier jaar geleden klein. Gelderse gemeenten in de regio Gelderland-midden begonnen onder aanvoering van de gemeente Rheden een programma om jongeren voor te lichten over de risico's van ondermijning. En het werkt, blijkt uit onderzoek.
Steeds meer gemeenten kregen interesse. Het project 'leerlingalert' is nu in heel Nederland uitgerold. Roerganger Petra van den Berg is met haar voorlichtingsteam actief op veel scholen. Met ervaringsdeskundigen waarschuwen ze kinderen vanaf 14 jaar voor de gevaren van criminaliteit. Inmiddels hebben ze meer dan duizend lessen gegeven en groeit het project elk jaar verder.

Impact

Onderzoeksinstantie Bureau Beke heeft onderzocht of de lessen werken. Conclusie: het werpt zijn vruchten af. Driekwart van de jongeren is zich beter bewust van de risico's om in de criminaliteit terecht te komen.
Artikel gaat verder onder de video
Onderzoeker Jos Cuppens: 'Het werkt'

Ouders

Petra van den Berg is blij met de uitkomsten van het onderzoek. "Zeker de houding van de jongeren ten opzichte van bepaalde vormen van criminaliteit verandert en daar zijn we heel blij mee." Cuppens heeft wel een aanbeveling. "De betrokkenheid van ouders kan beter."