Gelderland

Huub is 73 en werkt nog in een autogarage

Huub is 73 en werkt nog in een autogarage
Huub is 73 en werkt nog in een autogarage
NIJMEGEN - Steeds meer ouderen blijven werken na de pensioengerechtigde leeftijd. Waar het aantal tien jaar geleden nog op 105.000 mensen stond, is dit nu gestegen naar 223.000 mensen. Een van deze mensen is Huub Bardoul: "Als je thuis zit, daar word je ook niet vrolijk van."
Huub werkt nog steeds in een autogarage. Op 73-jarige leeftijd is hij keurmeester en sleutelt hij aan auto's. Nog altijd haalt hij plezier uit zijn werk en een keer rust of 'even iets anders' is dan ook niet aan hem besteed: "Ik heb ook mijn vrienden die hier vrijdagavond komen en dan drinken we wat. Dat is altijd lachen en gieren".

Fitte ouderen

Voor Huub is het dan ook geen verrassing dat het aantal werkende ouderen is gestegen. Want de hele dag niks doen, daar wordt een mens ook niet gelukkig van. "Mensen leven langer en zijn fitter. Ze proberen gezond te leven. Doe ik zelf ook. Soms vergeet ik het wel", vertelt Huub lachend. Volgens hem willen mensen daardoor ook langer bezig blijven.
Toch, werken op 73-jarige leeftijd moet je maar kunnen. Huub heeft het geluk een goede conditie te hebben door jarenlange vechttraining, maar het echt zware werk laat hij tegenwoordig wel aan de jongere generatie over. "Van die d-klasse moet de versnellingsbak vervangen worden", zegt hij al wijzend naar een auto. "Zo'n motorblok moet eruit. Dat weegt wel iets".
'Ik raad het anderen ook aan'

Financieel ook leuk

Niet alleen het bezig blijven en het contact onderhouden is een fijn gevolg van het blijven werken. De huidige arbeidsmarkt staat te trappelen om extra mensen. En hoewel een motorblok wellicht te zwaar wordt, maken mensen op leeftijd het meer dan goed met hun jarenlange ervaring. "Ik raad het zeker aan. Bij een garage moeten mensen soms zes weken wachten terwijl er nog genoeg monteurs zijn die het kunnen ondanks dat ze op leeftijd zijn."
Het extra zakcentje is ook zeker meer dan welkom. "ik hoef niet op de benzine te letten. En ik rij een mooie Porsche. Dat kan niet van alleen een pensioen."