Noord-Veluwe / Stedendriehoek

Waar blijven de herfstkleuren? Bomen nog in 'standje zomer'

Liefhebbers van herfstkleuren moeten nog even geduld hebben
Liefhebbers van herfstkleuren moeten nog even geduld hebben © Wim Ruesink
De herfst is in volle gang, maar dat zou je niet zeggen als je het bos in loopt. Veel bomen zijn nog groen en staan nog vol in blad. Waar blijven de herfstkleuren?
"Alles staat nog in standje zomer, voornamelijk in de bossen. Als je zou zeggen dat het augustus is, geloof je het ook", reageert Wouter van Bernebeek. De meteoroloog van Weerplaza legt uit dat het vooral komt door de hoge temperaturen in zowel september als de eerste helft van oktober. En ook nu is het nog veel te warm voor de tijd van het jaar. "Vooral het uitblijven van koude nachten speelt een rol", benadrukt hij.

Veel te zacht

André Donker, boswachter op de Veluwe, ziet ook dat de natuur wat achter loopt. Hij legt uit dat bladeren verkleuren als de dagen korter worden en er dus minder licht is, en als de temperatuur daarbij ook nog een flinke stap terugdoet. Van dat laatste is voorlopig nog geen sprake.
"In voorgaande jaren was het tijdens bronstexcursies (half september tot begin oktober, red.) al flink koud. Bij volle maan kwam het dan tot nachtvorst", blikt de boswachter terug. Dit jaar was daar geen sprake van. Donker denkt dat het wel tot half november kan duren voordat bladeren gaan verkleuren en gaan vallen.
Van Bernebeek komt met dezelfde voorspelling, want voorlopig blijft het nog erg zacht voor de tijd van het jaar. "Ik denk dat we volgende week zelfs amper onder de 10 graden gaan komen, ook 's nachts."

Niet uitzonderlijk

De natuur is opvallend laat, maar volgens Donker is dit niet uitzonderlijk. "Het gebeurt wel vaker dat de madeliefjes rond deze tijd nog bloeien in het gazon. De herfst komt wel hoor, het duurt alleen wat langer." De eikels en beukennootjes zijn volgens hem wel op tijd.
Natuurkenner en -vlogger Youri Jongkoen ziet de herfstkleuren ook later verschijnen dan normaal. "Door de weersomstandigheden is er minder urgentie om die bladeren te laten vallen. Maar als het wel kouder wordt, kan het ook meteen heel snel gaan. Dan kan een boom binnen een paar dagen verkleuren. En als er dan ook nog een goede storm overheen gaat, is hij zo kaal."

Mooiste herfstkleuren

De meest kleurrijke herfst kan je volgens Weerplaza verwachten na een nat groeiseizoen dat gevolgd wordt door een vrij zonnige herfst met koude nachten. Het moet dan niet gaan vriezen, want daardoor verliezen de bomen juist versneld hun blad.

De afgelopen jaren waren de groeiseizoenen vaak zeer droog. Ook dan valt er in de herfst weinig te genieten. Bomen gaan na een droge zomer al snel in de winterstand en verliezen dan al vroeg hun bladeren.