Gelderland

Wintertijd? 'Dieren kijken dit weekend verbaasd om zich heen'

Onze winter- en zomertijd verstoort de biologische klok van dieren.
Onze winter- en zomertijd verstoort de biologische klok van dieren. © Arno Wolsink
ARNHEM - Als je ergens de klok op gelijk kunt zetten, is het de waarschuwing voor overstekend wild rond het verzetten van de klok. De wintertijd staat dit weekend voor de deur en dus is het opletten geblazen op de weg. Maar wees gerust, de kans op een onverhoopte wildaanrijding is het grootst in het voorjaar, als we de klok vóóruit zetten.
Dieren hebben maling aan de door ons verzonnen winter- en zomertijd. Zij hebben hun eigen biologische klok. "Ze weten normaliter dondersgoed wanneer ze wel of juist niet de weg kunnen oversteken", schrijft Niels Kalkman van de Dierenbescherming.
Het is de mens die deze biologische klok verstoort. En dat leidt helaas bij het verzetten van de klok tot meer aanrijdingen.

'Verbaasde' dieren

Bij ingang van de wintertijd - dit weekend dus - speelt dit probleem weer op. Al is het aantal aanrijdingen in het voorjaar hoger, ook in het najaar gebeuren meer ongelukken. "Dieren kijken dit weekend verbaasd om zich heen", zegt Kalkman. "Ze vragen zich af waar de mens ineens is gebleven. Maar wij liggen een uur langer in bed en gaan dus een uur later de weg op."
Elke wildaanrijding die wordt voorkomen is er eentje
In het voorjaar daarentegen gaat de mens opeens een uur éérder op pad. Op plekken waar reeën, herten en zwijnen zich veilig waanden, is ineens veel meer verkeer op de weg, weet Kalkman. Ook het feit dat er in het voorjaar meer jonge dieren zijn, draagt bij aan het aantal botsingen.

De meest recente cijfers over wildaanrijdingen zijn al enkele jaren oud. In 2020 waren er landelijk 8603 meldingen. Gelderland stak er toen met 1300 meldingen met kop en schouders bovenuit. Het gemiddelde schadebedrag per aanrijding loopt op tot bijna 2000 euro, aldus het Verbond van Verzekeraars.

60 kilometer per uur

Desondanks roept ook nu de Dierenbescherming op tot voorzichtigheid op de weg. De schemer valt eerder, dus is het verstandig het gaspedaal met rust te laten. Zestig kilometer per uur is een goede snelheid in natuurgebieden. Overstekend wild heeft dan nog kans jouw auto te ontwijken. "Elke wildaanrijding die wordt voorkomen is er eentje", aldus Kalkman.