Gelderland

Snotverkouden? Zo kom je er het snelst vanaf

Een vrouw drinkt thee met honing tegen keelpijn
Een vrouw drinkt thee met honing tegen keelpijn © David Rozing
Hoestdrankjes, neusspray, thee met honing, paracetamol, een stevige borrel of extra vitamine C slikken. We vroegen onze volgers op Facebook wat te doen bij een flinke verkoudheid. De meeste mensen proberen er met huismiddeltjes vanaf te komen, maar wat helpt echt, en wat niet?
De afgelopen dagen kwam de regen met bakken uit de lucht. "Kleed je maar warm aan, want anders word je verkouden", roepen moeders vaak tegen hun kinderen. Een fabel! Een verkoudheid wordt veroorzaakt door virussen, en ontstaat dus niet als je zonder jas door de regen loopt. De kou kan er wel voor zorgen dat je weerstand minder wordt, waardoor je vatbaarder wordt voor virussen.

Stomen

Heb je het te pakken, dan kan je zelf een aantal dingen doen om de verkoudheidsklachten te verminderen. Stomen bijvoorbeeld. Door te stomen met warm water word je niet sneller beter, maar het zorgt wel voor verlichting omdat je tijdelijk iets minder snot in je neus hebt. Drie keer per dag een kwartiertje stomen wordt aanbevolen. Iets in het water doen, zoals menthol, heeft geen zin.

Zoutwater in de neus

Als je een verstopte neus hebt, kan neusspray helpen. Een ritje naar de drogist kan je jezelf besparen, want neusdruppels kan je ook zelf maken. Los een theelepel zout op in een glas lauw water. Doe een paar keer per dag een paar druppels in ieder neusgat.
Hoestdrankjes en andere hoestmiddelen helpen niet. Je gaat er niet minder door hoesten en ze lossen ook geen slijm op, is te lezen op Thuisarts.nl, de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Thee met honing en kippensoep

Thee met honing kan helpen bij kriebelhoest of een schraal gevoel in de keel. Je kan ook een lepel honing in de mond nemen of op een dropje zuigen.
Kippensoep wordt van oudsher gegeven aan mensen die een griepje hebben of verkouden zijn. Maar verwacht er geen wonderen van. Er is een studie die beweert dat kippensoep helpt omdat daar carnosine in zit, wat het immuunsysteem ondersteunt.
Andere experts blijven twijfelen. Het is bijvoorbeeld onduidelijk waar dat carnosine precies vandaan komt. Anderen spreken vooral van een placebo-effect. Het doet nou eenmaal goed als je een lekker kopje soep krijgt voorgeschoteld.

Pilletje?

Als je snotverkouden bent, is paracetamol voor de meeste mensen het best denkbare medicijn. Het werkt tegen hoofd- en keelpijn, is koortsverlagend en heeft eigenlijk nauwelijks bijwerkingen. Maar sla geen hele strips achteloos achterover. Lees de bijsluiter voor de juiste dosering.
Als je veel groente en fruit eet, hoef je in principe geen extra vitaminepillen te slikken. Extra vitamine C kan wel helpen bij het verbeteren van je weerstand. Als je grieperig bent of verkouden kan je 1000 milligram per dag nemen, en dat gewoon een paar weken lang. Als je er te veel van binnenkrijgt, plas je het gewoon uit.

Borreltje

Een veelgehoorde tip is een stevige borrel tegen de klachten. Maar dat raden veel deskundigen af. Door alcohol zetten de bloedvaten uit, waardoor de slijmvliezen in je neus opzwellen en je minder goed kunt ademen. Bovendien vermindert het de weerstand en loop je kans op uitdroging.