Gelderse Vallei

De oplossing in strijd tegen ontsnapte rivierkreeft

Deze Amerikaanse rivierkreeften zijn donderdag met een zogenoemde kreeftensleuf gevangen.
Deze Amerikaanse rivierkreeften zijn donderdag met een zogenoemde kreeftensleuf gevangen. © NOS
WAGENINGEN - De Amerikaanse rivierkreeft is een enorm probleem voor de Nederlandse natuur. Het uitheemse beestje is per toeval in onze wateren beland en brengt veel schade toe. Met een gloednieuwe kreeftenval binden onderzoekers van de Wageningen Universiteit de strijd met de kreeft aan.
Uitheemse rivierkreeften komen steeds vaker voor in Nederland, maar het is een ongenode gast. "Hij hoort hier niet. Het beestje is in de vorige eeuw door ons hiernaartoe gehaald, ontsnapt en in het Nederlandse water terechtgekomen. Hier doet 'ie t verschrikkelijk goed en breidt zich enorm uit", vertelt een van de onderzoekers, Ivo Roessink.
Goed nieuws voor de rivierkreeft, maar slecht nieuws voor de Nederlandse natuur. "Gevolg is dat die kreeft waterplanten en oevers kapotmaakt en inheemse vissoorten verdrijft."

Kreeft in val gelokt

Daarom zijn de onderzoekers op zoek gegaan naar een manier om verdere verspreiding van de kreeft tegen te gaan. De oplossing? Een de kreeftenval, de zogenoemde 'kreeftensleuf'.
De nieuwe val is eigenlijk een soort brievenbus. Roessink: "De kreeften vallen daarin. Vervolgens kunnen ze maar op één manier ontsnappen: via een buis. Als ze daar doorheen lopen, komen ze uiteindelijk in een opvangbak terecht."
Na een tijdje wordt de bak met kreeften geruimd en komt er een nieuwe bak voor in de plaats. Wat er vervolgens met de kreeften gebeurt, is nog onduidelijk.

Kreeften met rugnummers

Op een testlocatie in Noord-Brabant is donderdag voor het eerst geëxperimenteerd met de kreeftenval. "Tijdens de proef leefden aan de ene kant van de sloot de rivierkreeften. Het doel van de proef: voorkomen dat ze naar de andere kant lopen en zich daar verder verpspreiden", legt Roessink uit. De kreeftenval moet deze oversteek dwarsbomen.
Elke kreeft heeft een rugnummer gekregen. "Zo weten we hoe lang elke kreeft erover doet totdat ‘ie in de val komt. Ook zijn we benieuwd of er kreeften zijn die er toch nog overheen komen.”
Bekijk in de video hoe de kreeftenval precies werkt:
Onderzoeker Ivo Roessink laat zien hoe de Amerikaanse rivierkreeft gevangen wordt.

Kreeftenval groot succes

Het experiment lijkt meteen al een succes. "Het gaat verbazingwekkend goed. De eerste dag dat we de beestjes in de sloot zetten, zagen we al dat de kreeftjes door de buis omhoog liepen en uiteindelijk in de opvangbak terechtkwamen.”
Mocht het experiment van de Wageningen Universiteit slagen dan is het niet zo dat de kreeftensleuf meteen in praktijk mag worden toegepast. Waterschap Brabantse Delta is hierover nog in gesprek met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Waterschap Brabantse Delta, de Universiteit Antwerpen en Vlaamse Milieu Maatschappij.