Gelderland

De onzin van aanvliegen, challengen, ownen en andere kantoortaal

Kantoortaal is geen klare taal.
Kantoortaal is geen klare taal. © ANP
ARNHEM - Wie kent ze niet: de modewoorden uit de kantoortuin, waar menigeen jeuk van krijgt. Doorcommuniceren, kortcyclisch insteken, challengen, uitrollen, terugkoppelen, aanvliegen of stippen op de horizon. Een soort geheimtaal, noemt columniste Japke-d. Bouma deze kantoorlingo. Het is camouflagetaal die het gewichtiger moet maken en verbergen dat het eigenlijk nergens over gaat. De Arnhemse bracht onlangs een boek uit met columns over het leven op kantoor.
‘Dingen oppakken’ wordt gebruikt als juist wordt bedoeld dat dingen blijven liggen en ‘draai het eens om’ betekent in de praktijk meer ‘hou je smoel’, constateert ze in het boek #lovemyjob.
Japke-d. Bouma - de d staat voor Doutzen- groeide op aan de Arnhemse Bergweg, vlakbij de studio van De Week van Gelderland waar ze vrijdag te gast was. Sinds 2011 schrijft ze voor NRC een wekelijkse column over het kantoorleven.

Opduiken van achter een plant

Dat specialisme leverde haar veel kantoorwijsheid op. “Jammer dat ik allemaal niet eerder wist,’’ zegt ze. “Vroeger dacht ik dat profileren helemaal niet nodig was. Als je maar gewoon je stinkende best deed. Maar dat is helemaal niet zo. Mensen klooien maar wat aan en je moet je wel degelijk profileren."
Hoe doe je dat in de huidige kantoorjungle? Met bijvoorbeeld een 'loopdossier’, een grote map waar geeltjes uitsteken. Het mooiste is als je met zo’n loopdossier een ‘powermoment’ veroorzaakt - een zichtbare ontmoeting met een leidinggevende - door vanachter een kantoorplant op te duiken na een belangrijke vergadering.
'Kut is erger dan lul'
columniste Japke-d. Bouma
Het kantoorleven lijdt ernstig aan de ‘Engelse ziekte’, zoals Bouma dat noemt. Face to face, challengen, shinen, ownen, nailen, of mentionen, in het lexicon van de moderne manager komt van alles voorbij. In een boek over de Rabobank kwam ze bijvoorbeeld een zin tegen waarin staat dat ‘de directie medewerkers geregeld in een deep dive door de why trekt’. Het zal je maar gebeuren!
Bouma maakt ook af en toe een uitstapje naar andere facetten van onze taal. “Toen ik kind was, zorgden kut en neuken voor rode oortjes,” schrijft ze. “Maar 40 jaar later vliegen de geslachtsorganen ons om de oren!” Net zoals de Engelse term voor de daad. Fuck, fucking en fak, Het valt haar daarbij op dat kut erger is dan lul. “Een stukje geslachtsdiscriminatie naar de vrouwen toe. Zo is kutweer echt heel slecht weer. Lullen is uit je nek kletsen, maar kutten is echt hopeloos verpesten.”

Geen seks op de zaak

Terug naar de kantoortuin en de huidige mores. Wat je wel en niet moet doen op het werk luistert nauw. Geen slippers, geen koltrui en geen boterhammen mee. Sexy kleden, flirten en omhooglikken, is goed voor je carrière, maar seks op kantoor raadt ze ten strengste af. Laat het maar aan Japke-d. over om dat smeuïg te formuleren.

We gaan een moeilijke periode in

Kerstpakketten en op pad met de zaak, daar vindt ze ook wat van. Bedrijfsuitjes zijn altijd gênant en het beste bedrijfsuitje is het uitje dat niet doorgaat. Kerstpakketten daarentegen zijn heilig op kantoor. Er moet over geklaagd kunnen worden en ze moeten gevuld zijn met rommel waar niemand op zit te wachten. Ragoutbakjes, onderzetters, worstenbroodjes, soepstengels en dat alles in een veel te grote doos met veel houtwol.
De feestmaand, waarin het gaat over vakantieplannen, kerst met het gezin en socialiseren met collega's op kerst- en nieuwjaarsborrels, is volgens haar de moeilijkste tijd in de kantoorjungle. “Kerst is het New York van de kantoortuin. Als je het hier maakt, kun je het overal maken!”