Arnhem en omstreken

'Mensen gaan eraan onderdoor', woede om plan voor sloop buurt

Raadsleden kregen vorig jaar een rondleiding over de Schaapsdrift en omgeving.
Raadsleden kregen vorig jaar een rondleiding over de Schaapsdrift en omgeving. © RTV Connect / Arjan Hoefakker
ARNHEM - Bewoners van de Schaapsdrift en omgeving zijn verbijsterd en woest over de grootschalige sloopplannen van de gemeente Arnhem in hun buurt. De wethouder wil 25 huizen slopen in de straten vlakbij station Presikhaaf. Ook bedrijven en ondernemers moeten wijken. Als het aan de wethouder ligt komen er 442 woningen voor terug.
"Wij zijn boos. Héél boos", zo begint het bestuur van de vorig jaar opgerichte Vereniging voor behoud van Schaapsdrift en omgeving in een gepeperde brief richting de politiek, aldus mediapartner RTV Connect. De bewonersvereniging laat geen spaan heel van het concept-plan van wethouder Cathelijne Bouwkamp.

Wethouder: sloop onvermijdelijk

Zij maakte dinsdagavond bekend een zevende deel van de huizen in de wijk te willen slopen. Het stationsgebied moet worden verstedelijkt en er moet meer groen komen, aldus de wethouder. Sloop van bestaande huizen zou daarom onvermijdelijk zijn. Zo'n 150 huizenbezitters konden daardoor hun huis en grond niet verkopen op de vrije markt. Bij verkoop heeft de gemeente Arnhem het eerste recht van koop.
Ondanks dat de bewonersvereniging met een zelf ingehuurde stedenbouwkundige tot een alternatief plan kwam voor de buurt - waarbij geen huis gesloopt hoeft te worden - werd er met dat plan niets gedaan, zegt voorman Eimer Wieldraaijer. "Dus wij zijn bijzonder geschrokken van het aantal woningen dat moet wijken. En dan heb je 't zowel over huurders als over woningeigenaren. Ja, en de ondernemers die in het gebied zitten niet te vergeten. Want er zijn ook mensen met een kleine onderneming hier en die zijn eveneens de klos."
Begin deze week kregen bewoners wiens huis op de nominatie staat voor sloop het nieuws.

'Aan het lijntje gehouden'

De argumenten van de wethouder om de grootschalige sloop te rechtvaardigen zijn er volgens de vereniging 'met de haren bijgesleept', zo zeggen ze in de video van streekomroep RTV Connect.
(De tekst van dit artikel loopt door onder deze video):
De gemeenteraad is nog aan zet, maar tot nu toe werden de plannen vooral door een krappe meerderheid van coalitiepartijen gesteund. Bewoners hebben de hoop nu gevestigd op de politieke partijen om de plannen van de wethouder bij te sturen. De gemeenteraad gaf de wethouder eerder al de opdracht mee om bij de ontwikkeling van de buurt vooral uit te gaan van de bestaande bebouwing en alleen bij 'zeer zwaarwegende belangen' over te gaan tot sloop.

Hoop op gemeenteraad

De brief van de bewonersvereniging richt zich dan ook vooral aan de gemeenteraad in de hoop de 'onzalige plannen' fors bij te sturen. Eimer Wieldraaijer van de vereniging doet dan ook een beroep op de partijen in de raad.
"Wij verwachten van de gemeenteraad dat ze de daad bij het woord voegen. En dan bedoel ik met het woord het amendement waarin ze duidelijk hebben aangegeven dat er zoveel mogelijk woningen behouden moeten blijven en dat alleen zeer zwaarwegende redenen terecht kunnen zijn om bepaalde woningen weg te halen."
''En de argumenten die de wethouder nu aanvoert, in samenwerking met de stedenbouwkundige, zijn een in onze ogen volstrekt willekeurig en er met de haren bijgesleept. Ze noemen vijf argumenten, maar geen van allen snijden ze hout, in onze ogen."
Dit zei wethouder Bouwkamp over de sloop van de woningen: