Achterhoek

Trekker beschadigt stokoude boom: 'Ik schrik hier echt van'

De beschadigde kroezeboom in Ruurlo.
De beschadigde kroezeboom in Ruurlo. © Wim Masman
RUURLO - De gemeente Berkelland stelt de bestuurder van een trekker aansprakelijk voor het beschadigen van een eeuwenoude eik in de kern van Ruurlo. De bestuurder reed dinsdag op de Borculoseweg tegen een overhangende tak van de kroezeboom aan. Op beelden, zo meldt REGIO8, is te zien dat de tak afbreekt.
"Dit is een van de beeldbepalers van het dorp, al eeuwenlang", zegt wethouder Arjen van Gijssel en inwoner van Ruurlo. De boom werd volgens schattingen tussen 1650 en 1700 aangeplant.
"Het hele dorp is er daarna eigenlijk omheen gegroeid", vervolgt Van Gijssel. "Die boom heeft al generaties overleefd en is onderdeel geworden van het dna van Ruurlo. Je hebt de molen, de kerk, het kasteel en je hebt de kroezeboom."

Jaap Cannegieter, voorzitter van de Bomenstichting Achterhoek, noemt de beschadiging aan de boom een tragedie: “Ik schrik hier echt van. Cultureel en historisch is zo'n boom heel belangrijk, net als een stenen monument. Maar dat kan je repareren, een boom niet.” Volgens Cannegieter behoort de kroezeboom in Ruurlo tot de vijf oudste bomen in de Achterhoek.

De term kroezeboom komt uit de Middeleeuwen en die werd gegeven aan bomen, meestal eiken, die de grenzen of kruispunten van akkerlanden aangaven.
De kroezeboom in Ruurlo bestaat boven de grond uit vier stammen die waarschijnlijk uit één wortelstronk afkomstig zijn. De gezamenlijke omvang van de vier stammen is ruim tien meter.

'Ik ken hem niet'

Wim Masman uit Ruurlo maakte foto's van de beschadigde boom en plaatste die op Facebook. Hij weet niet wie de bestuurder van de trekker is. "Ik ken hem niet", zegt Masman.
De eik kampt met zwamvorming en wordt ondersteund met palen. “Volgens een boomexpert was hij nog hartstikke goed”, geeft wethouder Van Gijssel aan. De tak die door de aanrijding afbrak was volgens hem 'echt een flinke'. "De stoep lag helemaal vol."
Of de boom schade heeft met gevolgen voor de langere termijn is afwachten. Volgens een woordvoerder van de gemeente Berkelland is in het voorjaar nader onderzoek gepland.