Rivierengebied

Kankerpatiënten verwend in Toon Hermans Huis Rivierenland

Saskia van Westrienen in actie tijdens een workshop 'happy stones' schilderen
Saskia van Westrienen in actie tijdens een workshop 'happy stones' schilderen © Omroep Gelderland
TIEL - Juni volgend jaar hoopt Saskia van Westrienen vijf jaar schoon te zijn. Schoon van die vervelende rotziekte kanker. “In mijn borst zat een behoorlijk grote tumor. Na de operatie en chemokuren heb ik steun gezocht bij lotgenoten in het Toon Hermans Huis Rivierenland in Tiel.” In dit inloophuis werd Saskia woensdag samen met haar lotgenoten in het zonnetje gezet met een heuse verwendag.
Met een tevreden zucht en een glimlach geniet Saskia zichtbaar van een handmassage. “Na een paar hele zware jaren van ziek-zijn heb ik het gelukkig weer vrij druk. Maar voor deze verwendag heb ik speciaal een ochtend vrijgemaakt.”
De handmassage is naast een theeproeverij en workshop 'energie verdelen' een van de activiteiten die woensdagochtend worden gegeven in het Toon Hermans Huis in Tiel. Het is de plek waar Saskia kracht heeft gevonden in haar strijd tegen kanker. “Hoe lief en betrokken mensen in mijn eigen omgeving ook zijn, als je met lotgenoten spreekt heb je aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. Hier kan je ook gewoon even je hoofd leegmaken.”

Dagelijkse confrontatie

En vooral dat laatste is belangrijk voor Saskia. Want hoewel ze medisch schoon is verklaard, denkt ze nog steeds iedere dag aan de ziekte. “Je wordt er dagelijks mee geconfronteerd. Zo heb ik helaas niet meer de hoeveelheid energie als voor de ziekte. Tijdens de chemotherapie heb ik mijn haren verloren. Die heb ik nu gelukkig weer terug, maar door de medicatie is het helaas wel een stuk droger. Daar ben ik best mee aan het tobben.”

Wie was Toon Hermans ook al weer?

Toon Hermans was een Nederlands cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter (1916 – 2000). Samen met Wim Sonneveld en Wim Kan wordt Hermans beschouwd als de ‘grote drie van het Nederlandse cabaret’ van na de Tweede Wereldoorlog.

Hermans heeft zijn naam verbonden aan het inloophuis nadat zijn vrouw Rietje de diagnose kanker kreeg. Een verpleegkundige van het ziekenhuis in Sittard waar Rietje lag, kwam zo’n 25 jaar geleden met het idee om een soort huiskamer voor lotgenoten in te richten. Op dit moment zijn er ruim tachtig inloophuizen voor mensen die te maken hebben of hebben gehad met kanker. Daarvan vallen er 15 onder de noemer Toon Hermans Huis. In Tiel bestaat het inloophuis inmiddels 8,5 jaar. Er wordt nauw samengewerkt met Ziekenhuis Rivierenland.

Toon Hermans, naamgever van de vijftien Toon Hermans Huizen in Nederland
Toon Hermans, naamgever van de vijftien Toon Hermans Huizen in Nederland © Omroep Gelderland

Rouwcafé

De verwendag is georganiseerd door Ellen Hoenderop, directiecoördinator van het Toon Hermans Huis. “Ondanks dat de maand oktober in het teken staat van borstkanker, organiseren we deze verwendag voor iedereen die de diagnose kanker heeft of heeft gehad. Maar ook familie en nabestaanden zijn van harte welkom. Voor die laatste groep mensen organiseren we sinds april eens in de zoveel tijd een rouwcafé. Het praten met lotgenoten helpt om je leven weer op de rit te krijgen zonder partner.”

Zorgwekkende cijfers

Vorig jaar werden in Nederland ruim 124.000 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld: 65.600 keer bij mannen en 58.500 keer bij vrouwen.

Omdat Nederlanders steeds ouder worden, de bevolking toeneemt en niet iedereen gezond leeft, is de verwachting dat het aantal kankerdiagnoses de komende jaren flink toeneemt. Het Integraal Kankercentrum Nederland schat dat in 2032 zo’n 156.000 mensen de diagnose kanker krijgen.