Noord-Veluwe

Ilse is 1,20 meter lang: 'Wel klein, maar écht niet gek'

Ilse Bos aan het werk op de kinderopvang.
Ilse Bos aan het werk op de kinderopvang. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Het is vandaag de Dag van de Kleine Mensen. "We zijn wel klein, maar we zijn écht niet gek", zegt Ilse Bos (18) uit Harderwijk. Ze is 1,20 meter lang en loopt stage op een kinderopvang. "Ik sta positief in het leven. Kleine mensen kunnen alles. Het is mijn doel om lekker te doen wat iedereen doet."
Ilse woont op zichzelf en draait goed mee op de kinderopvang. "Het enige hulpmiddel dat ik nodig heb is een krukje", lacht ze. De 18-jarige heeft gemengde gevoelens bij de Dag voor de Kleine Mensen.
"Ik vind het prettig dat men op de hoogte is van wie kleine mensen zijn en dat er aandacht voor ons is. Maar ik zie mijzelf als een normaal persoon en wil zo ook gezien worden door anderen", benadrukt ze. Ilse denkt dat je door het organiseren van een speciale dag een stukje extra aandacht vraagt en dat dat zorgt voor een stigma. "En ik wil juist niet als anders gezien worden!"

Ergernissen

De pedagogisch medewerker ergert zich aan het feit dat mensen vanwege haar uiterlijk doen alsof ze gek is. "Vervolgens worden er taken uit mijn handen genomen, of word ik laag behandeld." Ze merkt dat dit niet alleen bij haar het geval is, maar bij meer kleine mensen.
Een ander irritatiepuntje is dat Bos wordt uitgelachen door groepen jongeren wanneer ze langsloopt. "Ik negeer het maar. Gelukkig heb ik een hele lieve vriendengroep om mij heen. Als ik word uitgelachen in hun bijzijn, hoef ik zelf niks meer te zeggen", vertelt ze met een knipoog.

Positief in het leven staan

De Harderwijkse staat erg positief in het leven. Ze is dol op haar werk bij de kinderopvang. Aan het begin van haar stage werd ze op een andere manier aangekeken door de kinderen. "Zo liepen ze naar mij toe en zeiden: jij bent klein zeg? Maar dat hoort erbij, kinderen zijn goudeerlijk en daar hou ik van. Toen ik in kindertaal uitlegde dat ik wel ouder word, maar niet groter, was het opgelost."
Los van in de kinderwereld, merkt Ilse niet echt voordelen van kleiner zijn. "Behalve dat de goedkoopste spullen in de winkel onderaan in het schap liggen", zegt ze vrolijk. "Dus daar heb ik wel plezier van."
Het openbaar vervoer kan volgens haar beter. Zo hangen sommige incheck-apparaten te hoog, waardoor ze niet kan in- en uitchecken. "En dan moet je toch altijd afhankelijk zijn van een ander." Desondanks is ze over het algemeen erg tevreden over hoe de dingen geregeld zijn voor kleine mensen in Nederland.
Kijk naar een reportage:
Ilse is 1,20 meter lang