Rivierengebied

83-jarige die vrouw als huisslaaf hield krijgt hogere straf

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © Pixabay
KERKDRIEL - Een vrouw van 83 is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot 2,5 jaar cel omdat ze samen met haar dochter een vrouw heeft vastgehouden als huisslaaf. Dat gebeurde ongeveer een jaar lang in hun woning in Kerkdriel. Het is een half jaar cel meer dan de rechter eerder oplegde.
Volgens het gerechtshof in Arnhem gaat het om mensenhandel en uitbuiting. De zaak kwam in oktober 2020 aan het licht toen het slachtoffer ’s nachts van de trap viel en haar voet brak. In het ziekenhuis werd duidelijk dat de vrouw verwondingen had over haar hele lichaam.

Gruwelijke mishandelingen

Het hof spreekt van gruwelijke mishandelingen. Zo werd het slachtoffer geslagen met een pollepel, wandelstok en een vleeshamer. Ook werd ze gedwongen om een vleesvork en kopspelden door en in haar lichaam te steken. De hele dag kreeg ze niets te eten en te drinken, behalve een liter water.
De vrouw werd als een moderne huisslaaf behandeld. Ze werd vastgehouden op zolder en moest onder meer allerlei huishoudelijke taken doen. Ook 's nachts.

Geld afgepakt

Als het slachtoffer niet snel genoeg was of dingen fout deed, kreeg ze lijf- en geldstraffen. Die laatste liepen in rap tempo op, aldus het hof. Zo werden de badkamer en keuken in de woning op kosten van de huisslaaf vernieuwd. Ook moest de vrouw vakanties en hotelovernachtingen van moeder en dochter betalen. Het gaat om tonnen die ze haar afhandig hebben gemaakt.
Volgens het hof werd het slachtoffer volledig geïsoleerd. Zo moest ze haar paspoort afgeven en mocht ze geen contact hebben met familie en vrienden.
De dochter van de 83-jarige vrouw is eerder veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs. Zij ging net als haar moeder in hoger beroep, maar trok dat later in. Beide vrouwen moeten een groot bedrag terugbetalen.