Liemers

Deze bieb heeft een voorleeshond

Tessel en voorleeshond Sérah.
Tessel en voorleeshond Sérah. © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - We kennen natuurlijk de blindegeleidehond, de PTSS-hond of een hond die mensen met een andere handicap helpt. Maar in bibliotheken vind je tegenwoordig ook een voorleeshond. Niet dat de hond nou zelf voorleest, nee deze honden luisteren naar een kind dat dit doet. Het resultaat is dat kinderen er zekerder van worden en beter gaan lezen.
Het is een druilerige middag als Tessel (8) de bibliotheek van Zevenaar binnen komt. een beetje schuchter maar dat is snel over als ze Sérah ziet. Sérah is de vrolijke blonde labradoodle en zij is voorleeshond van beroep. Samen zoeken de 'meiden' een boekje uit dat toevallig gaat over een hond als held. En dan kan het voorlezen beginnen.
Voorleeshond helpt bij lezen
Zittend op een kussen op de grond, begint Tessel een beetje haperend te lezen. Sérah gaat ondertussen bij haar zitten en terwijl Tessel met één hand op de hond verder leest, gaat het voorlezen steeds beter.
"Dat is magisch", zegt Lucy Brouwer, eigenaar van hond Sérah. Samen met de hond vormt zij een ijzersterk duo om kinderen die dat nodig hebben een stukje weerbaarder te maken.

'Kind wordt rustig'

De bibliotheek in Zevenaar is blij met de hond, vertelt Yvonne Kaats de Swart: "De bieb is er voor jong en oud en wij zijn heel blij met Sérah. Door het voorlezen aan een hond komt wordt het kind rustig." Ook de ouders van Tessel merken verschil.
Na een kwartiertje is het afgelopen en sluiten Tessel en Sérah het voorlezen af met een spelletje. Als beloning mag de hond een brokje zoeken onder een bekertje. Tessel krijgt een diploma voor haar voorleeskunsten en komt zeker weer een keer terug.
Voorleeshond Sérah aan het werk
Voorleeshond Sérah aan het werk © Omroep Gelderland