Gelderse Vallei

Israëlisch restaurant dicht uit angst voor geweld

Shemtov Levi bij zijn restaurant in Barneveld.
Shemtov Levi bij zijn restaurant in Barneveld. © Christenen voor Israël
BARNEVELD - Het Israëlische restaurant McLevi's in Barneveld heeft besloten voor onbepaalde tijd zijn deuren te sluiten. Eigenaar Shemtov Levi (67) zegt dat hij de veiligheid van zijn gasten niet langer kan garanderen sinds de oorlog tussen Hamas en Israël is opgelaaid.
Tweeënhalve week geleden startte de militante Palestijnse beweging Hamas een grootschalige aanval op Israël. Levi zag het vanuit Barneveld gebeuren, maar de ernst van de situatie drong nog niet direct tot hem door. "Ik had het gevoel dat ik me in een droom bevond", zegt hij. "Ik dacht: dit kan niet, dit kan niet. Langzamerhand begon ik me te realiseren dat het wél echt gebeurde."

Al 25 jaar in Barneveld

Na de massale aanval van Hamas sloeg het Israëlische leger hard terug. Terreurgroep Islamitische Staat droeg zijn volgers op Israëlische en Joodse doelen in Europa aan te vallen. Daarop raadden de autoriteiten in Israël hun burgers in het buitenland aan om vooral niet op te vallen. Dat maakte gevoelens van angst los bij restauranteigenaar Levi, die al sinds 1998 zijn zaak runt bij het station van Barneveld.
"Aanvankelijk dacht ik: ik wil er niet op reageren, ik laat de zaak open", zegt Levi. "Maar daarna dacht ik: wat moet ik doen als er iets gebeurt? Ik kan de veiligheid van mijn gasten niet garanderen. In mijn zaak komen opa's en oma's met hun kleinkinderen. Wie beschermt hen tegen kwaadwillenden? Daarom heb ik deze week besloten dat ik het restaurant sluit."

Schietgebaar

"Ik kan niet voorspellen wat er nog gaat gebeuren", legt Levi uit. "Vorige week liep er al een groep jongens langs die met de hand een schietgebaar maakte. Nu is het nog met de hand, maar wie zegt me dat er binnenkort niet een molotovcocktail naar binnen komt?", vraagt Levi zich af.

Shemtov Levi (67) werd geboren in Israël, als zoon van Israëlische ouders die in de jaren vijftig van Irak naar Israël vluchtten. Hij woonde en werkte jarenlang in een kibboets in dat land en ontmoette daar de Joodse Rita uit Barneveld. De twee werden verliefd, trouwden en trokken naar haar geboortedorp. Daar vestigden zij eind jaren negentig restaurant McLevi's naast treinstation Barneveld-Centrum.

Barneveld mag dan een klein dorp zijn, zegt Levi, maar kwaadwillenden weten hun doelen ook te vinden als die zich bevinden buiten Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. "Ja, Barneveld is een klein dorpje. Maar dat maakt niets uit. We zitten hier in open gebied, hebben geen gepantserde politiewagens voor de deur staan zoals een synagoge in Amsterdam heeft."
Het echtpaar Levi voelt zich niet alleen, benadrukt Shemtov Levi. "Heel het dorp leeft met ons mee en de gemeente Barneveld heeft ons het voorstel gedaan om bij ons mobiele camera's op te hangen. Dat vind ik een heel mooi initiatief, maar camera's zijn handig voor achteraf en niet om iets mee te voorkomen. Het geeft een fijn gevoel dat de gemeente aan ons denkt, maar als je camera's moet ophangen, ben je eigenlijk al te laat."

Bidden om kracht

"Ik vraag God om kracht om dit te overleven, om mij en het volk Israël en de Israëlische soldaten te beschermen. Om ons de wijsheid te geven de juiste dingen te doen. Meer kan ik niet doen", zegt Levi. En hoe lang McLevi's de deuren dichthoudt? Hij durft er geen datum op te plakken. "Ik volg de ontwikkelingen en pas me daaraan aan", zegt hij. "Dat kan nog weken duren, maar ook maanden."

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zegt het verschrikkelijk te vinden dat Shemtov Levi uit een gevoel van onveiligheid besloten heeft zijn restaurant tot nader order dicht te houden. "We weten van scholen die voor de veiligheid hun deuren tijdelijk hebben gesloten, maar hebben nog geen meldingen ontvangen van ondernemers die hier ook toe overgaan. Wel past dit in ons beeld dat er sprake is van een flinke toename in het antisemitisme in Nederland en een groeiend gevoel van onveiligheid", laat het CIDI weten.