Rivierengebied

Duizenden huishoudens in Culemborg zonder gas door lek

Groot gaslek in Culemborg.
Groot gaslek in Culemborg. © Persbureau Heitink
CULEMBORG - Meerdere woningen en bedrijven in Culemborg zijn ontruimd vanwege een groot gaslek. Dat laat een woordvoerder van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid weten. Om hoeveel woningen en bedrijven kon hij niet zeggen. Hulpdiensten rukten groots uit voor het incident.
Update: De herstelwerkzaamheden zijn afgerond. Liander laat woensdagavond laat weten dat de gastoevoer weer hersteld is.
Bij werkzaamheden is een hoofdleiding geraakt, laat een woordvoerder weten. Het gaslek is ontstaan aan de Parallelweg-West.

Reparatie is ingrijpend

Het lek kan alleen worden gerepareerd als de hoofdleiding tijdelijk wordt afgesloten. Dat heeft nogal wat gevolgen voor inwoners van Culemborg. Het gaat om de westzijde van de stad. Het bedrijventerrein valt daar onder, zodat bedrijven stil komen te liggen. Volgens Liander gaat het in totaal om zo'n 3700 aansluitingen, 300 bedrijven en 3400 woningen, 2 scholen en 7 zorginstellingen. Die zitten in elk geval enkele uren zonder gas.. Hoe groter het lek is, hoe langer het gaat duren voor het gerepareerd is.
Het lek is inmiddels gevonden, maar er moet een stuk leiding worden tussengelast. Liander verwacht dat tussen 22.00 en 01.00 uur alle bedrijven, woningen en instellingen weer zijn aangesloten aan het gas, al doet de netbeheerder er alles aan om dat eerder voor elkaar te krijgen.
Het treinverkeer in Culemborg lag ook enige tijd stil in verband met de inzet van hulpdiensten. Ook dat kwam door het gaslek. Het gaat om het traject Houten-Geldermalsen. Tegen 15.00 uur werd het treinverkeer weer hervat.