Gelderland

Fonds voor verzakkende huizen straks ook voor Gelderland, maar is het genoeg?

In de verzakkende huizen ontstaan scheuren
In de verzakkende huizen ontstaan scheuren © Omroep Gelderland
BUREN - Ook Gelderlanders van wie het huis verzakt, kunnen volgend jaar een beroep doen op het landelijke fonds om hun fundering te herstellen. Nu blijven er nog miljoenen van het Rijk op de plank liggen, omdat maar een handjevol gemeenten in de Randstad is aangesloten. Dit terwijl de problemen ook in het rivierengebied groter worden.
Nicole Schakenraad uit Buren ziet sinds 2018 steeds meer scheuren verschijnen in haar huis. "Scheuren op plekken waar ik ze nooit gezien heb. Deuren die gaan klemmen, die je moet laten bijschaven."
Waarschijnlijke oorzaak is de droogte, die vaker terugkeert. Daardoor klinkt de kleibodem onder haar huis in en zakt de woning. Maar hulp bij het herstellen van de fundering, een peperdure operatie, krijgt ze niet: ze is als woningeigenaar zelf verantwoordelijk voor de grond onder haar huis, zo liet Omroep Gelderland deze zomer zien in een aflevering van In het Vizier van De Jager.
Nog eens honderdduizenden tot een miljoen huizen in Nederland krijgen in de toekomst te maken met hetzelfde probleem, maar financiële hulp voor getroffen huiseigenaren was er tot nu toe slechts voor mensen uit een handjevol Randstad-gemeenten.
Het Rijk had ooit 20 miljoen gestort in het Fonds Duurzaam Funderingsherstel, maar er zit nog zeker 14,5 miljoen euro in de pot. Waar het fonds eigenlijk voor iedereen in het land toegankelijk moest zijn, waren in de praktijk maar een vijftal gemeenten aangesloten. Wie daar niet woont, kon ook niet bij het fonds terecht.
De scheuren worden steeds erger en als je de fundering niet tijdig aanpakt, kan het desastreus uitpakken
Henk Nijboer, Tweede Kamerlid van de PvdA
Daar komt nu verandering in: het wordt niet meer afhankelijk van je gemeente of je bij dit fonds kan aankloppen of niet. Ook een andere beperkende voorwaarde wordt geschrapt: nu kan je alleen aankloppen als je in een woonblok (een rijtjeshuis of appartementencomplex) woont, straks kan dat ook voor vrijstaande huizen.

'Probleem wordt vooruitgeschoven'

Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA is er blij mee, maar is ook kritisch. "Waar ik van schrik is dat het steeds erger wordt. De scheuren worden steeds erger en als je de fundering niet tijdig aanpakt, kan het desastreus uitpakken. Maar het probleem wordt steeds verder vooruitgeschoven. De minister onderzoekt nog een heleboel."
Voor Nicole Schakenraad kan zo'n fonds een deel van de oplossing zijn, maar daarmee is het einde van haar ellende nog niet in zicht. "Het is goed als Den Haag daar een strakke rol in pakt en ervoor gaat zorgen dat er beleid komt waardoor het zakken stopt. Als het zakken stopt, kan je ook kijken wat er verder moet gebeuren, bijvoorbeeld dat huizen weer opgeknapt kunnen worden. Waar ik bang voor ben, is dat het geld vooral naar allerlei adviseurs gaat in plaats van naar de woningeigenaren."
Het kabinet laat weten wel een grotere rol te willen nemen bij de aanpak van funderingsproblematiek. Maar hoe ze dat gaat doen, laat het over aan een volgend kabinet.
De gemeente Buren is blij dat het kabinet zich nu roert. "Ze erkennen dat de funderingsproblematiek zich verder uitstrekt dan de gemeenten in veenweidegebieden (in het Groene Hart en Friesland, red.). De gemeente Buren staat welwillend tegenover de mogelijkheden om haar inwoners te helpen bij het herstellen van funderingsschade."
Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de funderingsproblematiek in Nederland.