Noord-Veluwe

Kinderen durven bos niet meer in vanwege wolf

Feliene, Gerke en Jelle.
Feliene, Gerke en Jelle. © NOS
ERMELO - Op de Veluwe heerst onrust vanwege de wolf. Eerder werden er zestig schapen in een week tijd aangevallen. De angst voor het roofdier zit er goed in, en ook kinderen hebben daar last van.
Zo durven Feliene, Gerke en Jelle van basisschool Speulderbrink in Ermelo niet meer alleen het bos in om daar te spelen, zeggen zij tegen het NOS Jeugdjournaal. In het bos naast hun school leven wolven.

'Ik vind het ook bedreigend'

"Je ziet de wolf niet, maar hij kan er wel zo zijn. Dat weet je niet en dat maakt het ook wel spannend", zegt Feliene. Ook Gerke vindt het eng. "Ik vind het best wel verdrietig, maar ook gewoon bedreigend. Je kan niet zomaar lopen, straks word je zelf nog aangevallen."
De wolf heeft zich de afgelopen jaren laten zien op plekken waar je het dier misschien niet snel verwacht, weet ook boswachter Jody Bennink, die werkt op de Veluwe. "Hij kan zo maar opduiken in dorpen of hij loopt door een stad heen."
Vaak is een wolf dan onderweg naar een nieuw leefgebied, weet Bennink. "Of hij zoekt een mannetje of vrouwtje en daarvoor moet hij zich verplaatsen. Helaas doet hij dat dan over wegen waar het soms druk is met auto's, maar ook dus door dorpen of steden."

Schapen doodgebeten

En dan komt de wolf soms schapen tegen en richt daar ook schade aan. Dat heeft ook Gerke meegekregen. "Bij ons is een schaap doodgebeten en in de buurt zijn ook heel veel schapen doodgebeten. We gaan niet meer naar het bos wat we normaal wel altijd deden."
Jelle hoort het ook om hem heen: "Dat vind ik zielig voor de dieren." Feliene vult aan: "Ik heb een keer een schaap dood langs de weg zien liggen met een vriendin. We fietsten toen naar huis, dat was niet een heel fijn gezicht."

'Spelen in het bos is veilig'

Maar volgens de boswachter hoeven de kinderen niet bang te zijn dat ze zomaar worden aangevallen. "Een wolf heeft niet de intentie om naar mensen toe te lopen, hij is juist vermijdend. Als hij je zou ruiken, zien of horen dan loopt hij met een grote boog om je heen."
Spelen in het bos is volgens de boswachter dan ook veilig.