Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Plastic, plastic en nog eens plastic in de rivier

Joline de Weerdt speurt langs de Waal naar afval.
Joline de Weerdt speurt langs de Waal naar afval. © Omroep Gelderland
BEMMEL - Rivieren stromen, voor wie dat nog niet wist. En dus is het niet verwonderlijk dat een plastic verpakking van een Duits koekje dinsdagochtend opduikt op de Waaloever in Bemmel. "Dat zien we heel vaak", zegt Joline de Weerdt van Schone Rivieren. Dat project brengt al vijf jaar lang de rommel in onze rivieren in kaart.
Plastic dat ergens in Duitsland in de Rijn belandt, kan honderden kilometers afleggen om vervolgens op een strandje bij Bemmel aan te spoelen. Maar ook sigarettenpeuken, piepschuim en allerlei rotzooi bezaait de oevers van onze rivieren. Om daar iets tegen te doen, onderzocht Schone Rivieren de afgelopen vijf jaar meer dan driehonderd plekken langs het water.
De uitkomst is dat elke oever over een afstand van 100 meter gemiddeld 311 stuks afval telt. Dat is "ontzettend veel" in de ogen van De Weerdt. "De top drie bestaat uit kleine ondefinieerbare stukjes plastic folie, gevolg door piepschuim en stukjes harde plastic."

Sanitaire doekjes

Uit het onderzoek blijkt ook dat 39 procent van het vuil afkomstig is van bedrijven en de scheepvaart. Maar consumenten doen daar niet voor onder; 35 procent is te herleiden naar recreatie en huishoudelijk afval. Sanitaire doekjes vormen een toenemend probleem. "Die lossen niet op en blijven tientallen jaren liggen in de natuur", aldus De Weerdt. De rest van het afval is afkomstig van lozingen en dumpingen.

Naar Den Haag

Maar de grootste boosdoener is en blijft plastic. De Weerdt vindt het tijd voor duidelijke regels vanuit de overheid en trekt daarom dinsdag aan de bel in Den Haag. "Normering is nodig, bijvoorbeeld afspraken over een maximale hoeveelheid stuks afval per honderd meter. "Dan weet het bedrijfsleven wat het moet doen; minder verpakkingen maken en minder lozen in de rivier."
Lichtpuntjes zijn er gelukkig ook. Zo zijn kleine flesjes sinds de invoering van statiegeld minder vaak terug te vinden in het water. Dit jaar werd ook statiegeld op blikjes ingevoerd en hopelijk is het resultaat daarvan ook snel te merken in de rivieren.
Joline brengt al vijf jaar lang de rommel in onze rivieren in kaart