Noord-Veluwe

Christianne van der Wal: wolf en boze boeren

Christianne van der Wal.
Christianne van der Wal. © ANP
HARDERWIJK - In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen stellen we Gelderlanders aan je voor die kans maken op een Kamerzetel. Dit is Christianne van der Wal-Zeggelink.
Van der Wal-Zeggelink is ruim een week 50 jaar als Nederland naar de stembus gaat. Binnen haar partij VVD was ze voorzitter, wethouder in Harderwijk en daarna gedeputeerde voor de provincie Gelderland. Dat ambt mocht ze drie jaar vervullen, totdat de partijtop haar in januari 2022 naar Den Haag haalde voor de loodzware portefeuille natuur en stikstof en dan ook nog voor de rol als minister.
En ze zou in die hoedanigheid snel kennismaken met de 'achterban'. In juni verschenen boze boeren met hun trekkers bij haar huis in Hierden. Ze demonstreerden tegen de stikstofplannen. De eerste keer, op 10 juni, ging Van der Wal met ze in gesprek, dat gesprek verliep vreedzaam.

Stro in politiewagen

Maar later die maand ging het mis. Demonstranten braken op 28 juni door een blokkade van de politie en gooiden stro in een politieauto. In de buurt van de woning van de minister leegden boeren een giertank.
Gelderland levert je mooie streken en heel veel mooie ondernemers, bedrijven die ervoor zorgen dat Gelderlanders hun boterham verdienen, die innoveren, exporteren. Deze mkb'ers en familiebedrijven verdienen steun, want zij zijn het die de oplossingen van de toekomst bieden
Christianne van der Wal
Drie maanden later veroordeelde de politierechter in Zutphen acht boze boeren tot een werkstraf van honderd uur. Ook kregen ze een maand voorwaardelijke celstraf aan hun broek met een proeftijd van twee jaar.

Wolf in de portefeuille

In haar portefeuille als (demissionair) minister zit ook de wolf. En met dit dossier zit ze tussen twee vuren: mag de wolf hier blijven of moet die weg. Van der Wal wilde die knoop als demissionair bewindsvrouw niet doorhakken.
De politica werd geboren in Oldenzaal maar ging naar school aan de andere kant van het land, namelijk in Castricum. Ze stond een paar jaar als docent voor de klas bij Hogeschool Inholland.
De demissionair minister is nummer 5 op de VVD-kieslijst.

Uitzending gemist

Radio | Christianne van der Wal was op 8 november 2023 te gast bij Radio Gelderland om te vertellen over haar plannen voor Gelderland. Klik hier om de radio-uitzending terug te luisteren.
TV | Bekijk hieronder de uitzending van Het Stemlokaal met Christianne van der Wal van de VVD:
Christianne van der Wal van de VVD te gast in Het Stemlokaal van Omroep Gelderland.