Arnhem en omstreken

Friet of tompouce, dit maak je met een pompoen

Een uitgeholde pompoen is veel te zien tijdens Halloween, maar je kunt er nog veel meer mee.
Een uitgeholde pompoen is veel te zien tijdens Halloween, maar je kunt er nog veel meer mee. © ANP
ARNHEM - Nog even en het is weer Halloween. De trend krijgt steeds meer animo en op veel plekken in Nederland zijn Halloweenpompoenen voor de deur te zien. Maar wat doe je na het uithollen met al dat vruchtvlees? De Achterhoekse kok Nel Schellekens weet daar wel raad mee.
"Je kan werkelijk alles doen met een pompoen. Het is één van de meest veelzijdige groenten", zegt Nel. Die veelzijdigheid komt, legt ze uit, onder meer doordat de groente gebruikt kan worden voor zowel zoete als hartige gerechten.
"Met aardappel, venkel en paddenstoelen is pompoen goed te combineren voor een hartig gerecht", aldus de kok. "Maar pompoen is ook heel lekker in zoete gerechtjes met appel of peer."
Het klaarmaken van een pompoen is wel wat meer werk dan de meeste groente, maar toch is het volgens Nel die tijd waard. "Er zit zo veel smaak aan en het is ook nog eens erg gezond. Zo zit in een gram pompoenpit net zo veel eiwit als in een glas melk. En naast eiwit zit een pompoenpit ook nog eens boordevol ijzer", vertelt ze.

Pompouce

Pompoensoep is het meest voor de hand liggende gerecht om te maken met pompoen. "Maar je kunt er nog veel meer mee maken", zegt Nel. "Je kunt pompoen bijvoorbeeld ook inmaken en er ketchup of confituur van maken. Ook kun je pompoenfriet, pompoenboter of pompoencrème maken. Dit kun je vervolgens weer invriezen, zodat je het altijd kunt gebruiken."
Als laatste gerecht heeft Nel nog een bijzondere suggestie: "De pompouce! Dat is een tompouce gemaakt van pompoenmousse en bladerdeeg."