Arnhem en omstreken

Wahhab werd bedreigd in aanloop naar lezing in kamp Westerbork

De lezing in kamp Westerbork moest afgelast worden
De lezing in kamp Westerbork moest afgelast worden © ANP
HOOGHALEN - De lezing in kamp Westerbork die gepland stond voor zondag 29 oktober is vanwege bedreigingen afgelast. Het duo Wahhab Hassoo en Emmy Drop zou hier een lezing geven, maar vanwege de persoonlijke bedreigingen die Hassoo kreeg werd besloten om de lezing niet door te laten gaan.
De beslissing om de lezing niet door te laten gaan was 'heel moeilijk', zegt Wahhab Hassoo uit Velp. Hassoo is yezidisch en vluchtte op zijn zeventiende naar Nederland. Hij vertelt hier al jaren zijn verhaal over de vervolgingen die hij in Irak meemaakte. Zondag zou Hassoo spreken over zijn ervaringen en wat oorlog en haat met mensen kan doen. "Samen met kamp Westerbork hebben we besloten dat het het verstandigst was om de lezing af te gelasten. Het kamp had niet de capaciteit om de veiligheid te garanderen", zegt hij.

'Blijf vertellen waar ik voor sta'

Hassoo vertelt ook dat hij al in contact staat met kamp Westerbork voor een nieuwe datum voor een lezing. "Ik blijf vertellen waar ik voor sta en ik blijf vertellen over mijn eigen ervaringen. Dat is de enige manier om dit soort gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen", aldus Hassoo. Over de bedreiging kan hij niet veel zeggen. Wel zegt hij dat het te maken heeft met een combinatie van zijn activisme, publieke uitspraken en rol in de politiek. "Maar dat heeft niets te maken met de lezing."

'Dit mag nooit meer gebeuren'

Ook de Joodse Emmy Drop-Menko zou tijdens de lezing haar verhaal vertellen. Emmy dook tijdens de oorlog onder bij een gastgezin in Arnhem. Haar familie moest ergens anders onderduiken, maar werd verraden. In kamp Sobibor zijn haar ouders uiteindelijk vermoord.
Emmy en Wahhab geven al geruime tijd gastlessen "Onze verhalen hebben best wat raakvlakken", verklaart Emmy. "Ik vind het vreselijk voor Wahhab dat hij deze bedreigingen over zich heen krijgt."
"Juist nu is het heel belangrijk dat we onze verhalen blijven vertellen en mensen ervan bewust maken dat dit nooit meer mag gebeuren", vertelt ze. Emmy hoopt dan ook dat zij en Wahhab door kunnen gaan met het vertellen van hun verhalen. "We geven vooral lessen aan jongvolwassenen. Het is belangrijk dat ook zij niet vergeten wat er in de geschiedenis gebeur is."