Gelderse Vallei

Marjolein Faber wil elke dag karbonade kunnen eten

Marjolein Faber tijdens Prinsjesdag, vorig jaar.
Marjolein Faber tijdens Prinsjesdag, vorig jaar. © ANP
HOEVELAKEN - In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen stellen we Gelderlanders aan je voor die kans maken op een Kamerzetel. Dit is Marjolein Faber van de PVV.
Twaalf jaar geleden maakte Marjolein Faber-van de Klashorst (63) al haar opwachting in Den Haag, namelijk in de Eerste Kamer. De senaatfractie van de PVV leidt ze sinds 2014. Ze wil nu de Tweede Kamer in, en met een zevende plek op de kandidatenlijst is de kans dat ze 'verhuist' groot.
Faber woont in Hoevelaken en is behalve senator ook fractievoorzitter van de PVV in Provinciale Staten van Gelderland. Voor de zomer diende haar fractie een bijzondere motie in de Gelderse Staten in, over vlees.
Die aangenomen 'vleesmotie' droeg de provincie op elke dag vlees te serveren in de kantine. In haar eigen klimaatplan schreef de provincie eerder dat er juist minder vlees moet worden gegeten. Faber wil altijd een karbonade kunnen eten als ze aan het werk is, betoogde ze: "Kijk, dit is zo'n sturende provinciale ambtenaar. Hij wil op de stoel van de politiek gaan zitten."

In de nesten

Ze werkte zich in 2019 in de nesten met een tweet. Ze sprak zich op Twitter uit na een steekpartij in Groningen. De verdachte zou een verwarde man met een Noord-Afrikaans uiterlijk zijn. De politie meldde dat het ging om een blanke man van 67. Faber noemde haar woorden vervolgens 'onhandig'.
De komende vier jaar regel ik voor Gelderland lastenverlichting en minder geneuzel
Marjolein Faber
Ze komt op voor de boeren in Gelderland. Nadat een kleine anderhalf jaar terug een bom was gevallen rond een kaart met 25.000 woningen bij Stroe (die kaart werd later ingetrokken) wist de PVV-politica het zeker. "Alles is er op gericht om de boeren weg te krijgen. Zij zorgen voor ons eten. De voedselproductie moet op peil blijven. De boeren hebben steeds moeten investeren en innoveren. Ik sprak laatst een varkenshouder. Die man heeft een schuld van zeven ton. Er zijn gewoon te veel mensen hier. En dan kom ik bij mijn stokpaardje: de grenzen moeten dicht."

'Niet bouwen voor gelukzoekers'

Haar partij is klaar om regeringsverantwoordelijkheid te nemen, werd de voorbije weken duidelijk. De PVV is bereid compromissen te sluiten op het gebied van asiel en klimaat.
Het eerdere en hardere migratiestandpunt van de PVV verwoordde Faber in de aanloop naar de Statenverkiezingen van dit jaar nog. In onze provincie moeten voor 2030 100.000 woningen worden gebouwd. De PVV ziet dat helemaal niet zitten. "We hebben ongeveer 25.000 woningen nodig voor de Nederlanders. Daar ligt wat ons betreft dan ook de noodzaak. We moeten bouwen voor onze eigen mensen en niet voor hordes parasiterende gelukzoekers."

Uitzending gemist

Radio | Marjolein Faber was op 17 november 2023 te gast bij Radio Gelderland om te vertellen over haar plannen voor Gelderland. Klik hier om de radio-uitzending terug te luisteren.
TV | Bekijk hieronder de uitzending van Het Stemlokaal met Marjolein Faber van de PVV:
Marjolein Faber van de PVV te gast in Het Stemlokaal van Omroep Gelderland.