Rijk van Nijmegen

Hier staan de meeste flitspalen in Gelderland

Een flitspaal op de Graafseweg in Nijmegen.
Een flitspaal op de Graafseweg in Nijmegen. © Omroep Gelderland
De kans om binnen Gelderland als automobilist geflitst te worden is het grootst in Nijmegen. In de Waalstad staan zelfs meer flitspalen dan in Amsterdam, terwijl de hoofdstad bijna vier zo groot is qua oppervlakte. Ook Arnhem en Apeldoorn staan hoog in de ‘flitspalenranglijst.’
De lijst is opgesteld door juridisch dienstverlener Goldenstein Legal.

Meer flitspalen dan Amsterdam

De juridische dienstverlener heeft onderzocht hoeveel snelheids- en roodlichtcontroles er zijn in de twintig grootste Nederlandse gemeenten en heeft deze cijfers afgezet tegen de bestaande weglengte. “Uit onze analyse blijkt dat er landelijk enorme verschillen zijn als het gaat om snelheids- en roodlichtcontroles in het wegverkeer”, zegt Jude Leistra van Goldenstein Legal.
Leistra vervolgt: “Met name de hoeveelheid flitspalen van Nijmegen valt op, omdat de gemeente aanzienlijk kleiner is dan gemeenten als Rotterdam, Den Haag of Eindhoven. Om de gegevens van de verschillende gemeenten met elkaar te kunnen vergelijken, hebben we het aantal flitspalen afgezet tegen de bestaande weglengte. Dit maakt de hoge flitspaaldichtheid in Nijmegen nog duidelijker.”
Op onderstaande kaart staan de flitslocaties in Nijmegen, Arnhem en Apeldoorn

Op een na meeste flitspalen van Nederland

Nijmegen heeft zelfs de op één na meeste flitspalen van Nederland in termen van weglengte. Er staan 30,12 flitspalen per 1000 kilometer weg. Alleen in Haarlem (31,25) is deze hoeveelheid nog hoger.
Om erachter te komen welke gemeenten in Nederland de meeste snelheids- en roodlichtcontroles hebben, heeft Goldenstein Legal het Openbaar Ministerie gevraagd hoeveel vaste en mobiele flitspalen er waren tussen 1 mei en 31 augustus van dit jaar. Om de vastgestelde cijfers vergelijkbaar te maken tussen steden, werden ze in verhouding tot de bestaande weglengte in de respectieve steden gezet, met behulp van gegevens van het CBS (per: 29 september 2023).

Kaskraker van Gelderland

Bovenstaande cijfers zeggen niets over waar de meeste boetes worden uitgedeeld, omdat dat uiteraard afhangt van het weggedrag van de bestuurder. Eerder bleek al dat er met name in Ede lustig op los wordt geflitst.
Het onderzoek van