Arnhem en omstreken

Deze kunstenaars werken op de rafelranden van Arnhem

Niels van Bunningen is één van de kunstenaars van KW 37.
Niels van Bunningen is één van de kunstenaars van KW 37. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Op de rafelranden van Arnhem ontstaan bijzondere kunstwerken. De kunstenaars van collectief KW 37 wonen en werken daar aan hun levensprojecten. Ze zouden maximaal twee jaar verblijven op de locatie Marsdiep, maar die termijn is inmiddels allang verstreken.
De kunstenaars wonen en werken op deze plek. En leven eenvoudig om de kosten laag te houden. Ze maken grote sculpturen en daarom zitten zij vaak op de rafelranden van Arnhem. De Gemeente Arnhem wil deze culturele broedplaats graag behouden. Daarom helpen ze mee met zoeken naar een permanent verblijf. Wat geen gemakkelijke opgave is, is te zien in de documentaire Kunstwerkplaats.
Tekst gaat verder onder de foto.
De kunstenaars zijn op zoek naar een nieuw onderkomen.
De kunstenaars zijn op zoek naar een nieuw onderkomen. © Omroep Gelderland
In deze documentaire wordt het collectief - wat al 30 jaar bestaat - gevolgd. De oudste van het stel E. Pietersen, ofwel 'Piet' werkt voornamelijk met hout en steen. De jongste - Niels van Bunningen - maakt sculpturen van metaal. Daarnaast woont Arild Veld op het terein, hij zet eveneneens zijn fatasieen om in metaal. Lillian Kraus schenkt high tea als Thea Theemuts en Dijanne van Engelen houdt zich bezig met paarden performance.

'Niet in de achtertuin'

Het klinkt allemaal als een paradijs. Maar de kunstenaars hebben - samen met de gemeente - een flinke opgave. Namelijk een mooie plek vinden waar ze permanent kunnen verblijven. Dit blijkt in praktijk echter niet zo eenvoudig. Mensen vinden kunst wel belangrijk maar hebben liever niet zo'n club met kunstenaars in de achtertuin.
Op diverse potentiele plekken zijn omwonenden in opstand gekomen. "Ze begonnen petities en schreven de raarste dingen op. Dat we midden in de nacht feesten geven en met de kettingzaag aan het werk waren. Ik denk dan, kom eens langs en praat met ons. Maar dat hebben ze niet gedaan", legt Pietersen uit. Een ander probleem is het wonen en werken op dezelfde locatie, veel locaties hebben geen woonbestemming of er komt een natura 2000 gebied op hun pad, waardoor stikstof problematiek een rol speelt.

Vele onderkomens gehad

Oorspronkelijk is KW 37 ontstaan op de Koningsweg 37 ten noorden van Arnhem. Een groep kunstenaars kraakte de loodsen van Defensie met de bedoeling om grote sculpturen te maken. Na 12 jaar zijn ze verhuisd naar De Saksen Weimar, daarna naar de Schuytgraaf in Arnhem-zuid. Daar verbleven ze een periode van 8 jaar voordat ze neerstreken op Marsdiep.
Bekijk de documentaire Kunstwerkplaats.
GLD doc - Kunstwerkplaats 37: nergens thuis, overal kunst