Rijk van Nijmegen

Man die zoontje zou hebben vermoord opnieuw vader

Verdachten Aleksandra F. en Sydney A. tijdens de zwangerschap van de overleden Dishaïro
Verdachten Aleksandra F. en Sydney A. tijdens de zwangerschap van de overleden Dishaïro © bewerking Omroep Gelderland
BEUNINGEN - De 25-jarige Sidney A. uit Beuningen, die wordt verdacht van de moord op zijn tien weken oude zoontje, is in de gevangenis opnieuw vader geworden van een zoon. De moeder is dezelfde als die van het jongetje dat op 2 november vorig jaar stierf in een ziekenhuis in Nijmegen.
Het jongetje met de naam Dishaïro, geboren op 22 augustus 2022, werd op 1 november binnengebracht in het ziekenhuis. Het personeel daar constateerde onder meer 24 botbreuken van onder meer ribben, benen en armen. De van moord verdachte vader ontkent elke betrokkenheid bij de dood van zijn zoontje.
Tijdens een zogeheten pro forma-zitting, waarbij de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld, kwam naar voren dat Sidney A. opnieuw vader is geworden. Omdat hij nog altijd vastzit in Arnhem, heeft hij het jongetje alleen nog via een videoverbinding gezien.

Moeder ook verdacht

De moeder van het jongetje, de 26-jarige Aleksandra F., is ook de moeder van Dishaïro en wordt door het Openbaar Ministerie ook vervolgd voor betrokkenheid bij de dood van haar zoon. Sidney A. wordt naast de moord op zijn eerste zoontje ook verdacht van mishandeling van Aleksandra. De twee hebben nog altijd een relatie. Aleksandra zoekt Sidney regelmatig op in de gevangenis en de twee hopen op termijn weer samen te kunnen wonen.
De advocaat van Sidney, Ronald Zwiers, vroeg de rechtbank om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt te schorsen. De inhoudelijke behandeling van de zaak laat nog erg lang op zich wachten en staat gepland voor 22 en 23 mei. Reden daarvoor is dat er maar zeer weinig deskundigen in Nederland zijn die iets zinnigs kunnen zeggen over het zware letsel dat de kleine Dishaïro heeft opgelopen.

Herhalingsgevaar

Officier van justitie Jouke Osinga maakte dinsdagochtend ernstig bezwaar tegen vrijlating van Sidney uit gevangenis. Daarvoor vindt Osinga de zaak te ernstig, onder meer vanwege recidivegevaar. Hij wees op het zware letsel dat Dishaïro heeft opgelopen. Onder de 24 botbreuken die werden geconstateerd zaten oude en nieuwe breuken.
Dat betekent dat hij langere tijd is mishandeld. Ook zitten er geluidsopnamen van mishandeling in het dossier. “Het is ijzingwekkend wat je daarin hoort", zei de officier daar eerder over. "Daarin hoor je Dishaïro heel hard gillen.”

'Geen domme fouten'

Sidney A., die inmiddels psychologisch is onderzocht, was zelf aanwezig bij de zaak en bevestigde dat hij de inhoudelijke behandeling van zijn zaak graag niet in de gevangenis, maar in vrijheid zou willen afwachten. Tegen het dragen van een enkelband of andere maatregelen heeft hij geen enkel bezwaar.
"Ik zou geen domme fouten maken", zei de verdachte vooruitblikkend op eventuele vrijlating uit de gevangenis. Hij stelde het belang van zijn pasgeboren zoontje voorop te stellen en niet te begrijpen waarom vrijlating niet zou kunnen. "Ik ben een ontkennende verdachte. Ik ben niet de persoon die in staat is zoiets te doen of in herhaling te vallen zoals de officier van justitie net aangeeft."

Belang pasgeboren kindje

De rechtbank besloot tot een korte schorsing van de zaak om te kunnen overleggen over vrijlating van Sydney uit de gevangenis. Eenmaal terug in de rechtszaal deelde de voorzitter van de rechtbank de verdachte mee dat hij vast moet blijven zitten tot de zaak inhoudelijk wordt behandeld.
"U zit ook vast op recidivegrond", voerde de voorzitter van de rechtbank daarvoor als een van de redenen aan. "En daarbij is het van belang dat u opnieuw een baby hebt gekregen en dat u nog steeds een relatie heeft met de moeder. De rechtbank heeft ook het belang van het pasgeboren kindje mee te wegen."