Rivierengebied

Weekend wordt kletsnat met harde wind

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © Unsplash
TIEL - Haal de regenlaarzen maar uit de kast, want het wordt aankomend weekend erg nat. Vanaf vrijdag kleurt de hemel dan ook extra grijs. Zondag wordt er maar liefst 11 millimeter aan regen verwacht.
"De komende dagen regent het elke dag", begint Johnny Willemsen, meteoroloog bij Weerplaza. "Lagedrukgebieden trekken op het moment vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op en zorgen regelmatig voor buien." Dit weekend wordt het extra nat en is er een harde wind voorspeld.

'Ondanks wintertijd, wordt het warmer'

Dankzij de zuidwestelijke luchtstroming is het weer ook aan de zachtere kant, meldt Weerplaza. De middagtemperatuur ligt rond de 15 graden, terwijl 13 graden gebruikelijker is voor de laatste week van oktober. "Hoewel de wintertijd aankomende zondag ingaat, wordt het dus juist warmer!", voegt Willemsen met een lach toe.
De bodem kan nu al veel regenwater niet meer verwerken
Woordvoerder Waterschap Rivierenland
Weerplaza voorspelt dat in de eerste week van november dit weerpatroon niet verandert. Het blijft vooral nat en zacht. "Normaal gesproken ligt de middagtemperatuur rond 10 graden medio november, maar met het huidige signaal in de weerkaarten zal de middagtemperatuur vaker tussen 11 en 14 graden liggen", meldt Weerplaza op hun site.

Bodem moeite met zo veel water

Naar aanleiding van de natte weersverwachtingen laat Waterschap Rivierenland in het hele werkgebied haar waterpeil in sloten, beken, riviertjes en kanalen zakken. Het gebied loopt van de Duitse grens tot in Zuid-Holland en is volgens een woordvoerder kletsnat. Er is ruimte nodig om overtollig water op te vangen.
De grondwaterstanden zijn hoog en daardoor kan de bodem nu al veel regenwater niet meer verwerken. Toch was dat de laatste jaren wel anders in Rivierenland. Door de droogte werd de voorgaande jaren juist gekampt met lage grondwaterstanden.