Achterhoek

Kijk naar leefbaarheid, vindt Tobias Holtman van de ChristenUnie

Tobias Holtman.
Tobias Holtman. © Eigen foto
AALTEN - In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen stellen we Gelderlanders aan je voor die kans maken op een Kamerzetel. Dit is Tobias Holtman van de ChristenUnie.
'Getrouwd met Helga, vader van twee kids', staat op het profiel van Tobias Holtman op X. Hij is fractievoorzitter voor de ChristenUnie (CU) in de gemeenteraad van Aalten. Hij is geboren en getogen in het naburige Barlo.
De Achterhoeker heeft een achtergrond als bestuurskundige. Werkte als beleidsadviseur bij het tegenwoordige Nederlands Instituut Publieke Veiligheid in Arnhem, een kennisinstituut voor crisisbeheersing en brandweerzorg. Op dit moment is hij bestuurssecretaris bij een landelijke, christelijke organisatie op het gebied van jeugdzorg.

'Waarom zijn die files nog niet opgelost?'

Hij weet maar al te goed dat er een kloof is tussen 'Den Haag' en de regio's. In de Gelderlander liet Holtman onlangs optekenen dat de landelijke politiek beter moet luisteren naar wat er in het land leeft. "Er is meer dan geld. Je moet ook kijken naar de leefbaarheid. Ik sta regelmatig in de file op de A12 bij Arnhem. Dat is al jaren een groot probleem voor de Liemers en Achterhoek. Hoe kan het dat dit nog steeds niet is opgelost?”
Bij de vorige landelijke verkiezingen stond Holtman voor de CU een stuk lager op de kandidatenlijst. Met zijn zevende plek maakt hij kans op een Kamerzetel, al zal dat afhangen van regeringsdeelname van zijn partij.
"We hebben nu vijf zetels in de Tweede Kamer en het zou natuurlijk mooi zijn als we dat kunnen behouden", zegt de Achterhoeker in een interview met Regio Internet TV Winterswijk-Aalten op YouTube.

Sociale thema's

Sociale thema's als asielzaken en migratie liggen hem na aan het hart. "Ik werk in de jeugdzorg en werkte ervoor in de veiligheidssector. Ik zou het wel heel logisch vinden dat, als ik in de Tweede Kamer kom, ik me bezighoud met die thema's", zegt hij in datzelfde interview.
Zijn partij wil meer Tweede Kamerleden. CU-partijleider Mirjam Bikker pleitte onlangs voor 250 zetels, dus honderd meer. ”Wat mij opvalt in de Tweede Kamer is dat wij heel veel dingen heel goed willen doen, maar dat dat eigenlijk met te weinig mensen is”, zei Bikker in Op1.

Uitzending gemist

Radio | Tobias Holtman was op 20 november 2023 te gast bij Radio Gelderland om te vertellen over zijn plannen voor Gelderland. Klik hier om de radio-uitzending terug te luisteren.