Stedendriehoek

Buurthuis getroffen door brand: 'Zijn erg geschrokken'

De mensen van de stichting kijken naar de schade aan het pand.
De mensen van de stichting kijken naar de schade aan het pand. © Gerard Winters
ZUTPHEN - "We zijn erg geschrokken", vertelt bestuurslid Gerhard Winters van buurthuis Lighthouse in Zutphen. Maandagavond ontstond er brand aan de buitenkant van het pand. De schade is aanzienlijk, maar de vrijwilligers gaan vandaag gewoon door en deuren staan open voor de buurtbewoners.
Een klein aangebouwd schuurtje vatte vlam. De hoek van het gebouw heeft daardoor flinke schade opgelopen. Het isolatiemateriaal is de volgende ochtend goed zichtbaar. Het pand is volledig van hout. "Dus we hebben echt geluk gehad. De brandweer was er super snel", zegt Winters.
Hoe groot de exacte schade is, is nog niet helemaal duidelijk. "Er moet nog een verzekeringsexpert langskomen." Maar zo op het oog lijkt het flink: "De hoek waar die kast stond is beschadigd, dus dat zal vervangen moeten worden."

Buurtkoelkast kapot

In het aangebouwde deel stond een zogenoemde buurtkoelkast. "Het is een initiatief van de gemeente Zutphen. Als buurt kunnen we eten delen met elkaar. Mensen die even geen boodschappen kunnen doen, kunnen daar wat uithalen. Die koelkast is kapot, dus we zijn nu erg onthand." Winters is nu met de initiatiefnemers in overleg over een oplossing.
In de tussentijd gaan alle activiteiten in het buurthuis gewoon door. Al gaat het natuurlijk wel vooral over één ding: "Het ruikt hier wel heel erg naar brand", zegt Winters. "Zo af en toe komt er een bewoner langs om te kijken. Want ze hebben het gisteravond wel gezien en iedereen is er erg van geschrokken."
Het buurthuis is een drukbezochte plek in de wijk. "Het heeft echt een huiskamerfunctie. Er komt hier een mix van allerlei leeftijden."