Rijk van Nijmegen

Elrie Bakker (JA21): 'De boer in Groesbeek mag niks'

Elrie Bakker-Derks met naast zich Statenlid Gerben Hillebrand.
Elrie Bakker-Derks met naast zich Statenlid Gerben Hillebrand. © Jasper Lindner/Omroep Gelderland
GROESBEEK - In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen stellen we Gelderlanders aan je voor die kans maken op een Kamerzetel. Dit is Elrie Bakker-Derks van JA21.
Elrie Bakker-Derks woont in Groesbeek en sinds dit jaar is ze Statenlid in Gelderland voor JA21. Voor die partij staat ze op de vierde plek voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Achilles '29

Ze behoort tot de familie Derks, bekend van voetbalclub Achilles '29. Ook zij zat in het bestuur. De club ging tien jaar geleden vanuit het amateurvoetbal het betaalde voetbal in, het werd uiteindelijk de ondergang voor de club.
De Gelderse kiezer maakte kennis met Bakker-Derks toen ze lijsttrekker was voor JA21 bij de Gelderse verkiezingen in maart. Ze maakte toen meteen duidelijk wat ze van de stikstofcrisis vond en wat dat betekent voor boeren: "Ik woon tegen de Duitse grens aan. De Groesbeekse boer mag niks, zijn Duitse buurman kan gewoon zijn gang gaan."
De komende vier jaar regel ik voor Gelderland minder regels, meer praktijk
Elrie Bakker-Derks
De Groesbeekse is niet te beroerd de aanval te kiezen. Toen rijksambtenaren onlangs hun eigen kabinet opriepen Israël te laten stoppen in de Gaza-oorlog met 'disproportioneel' en 'buitensporig' optreden, schreef Bakker-Derks op LinkedIn: "Het is nu al de derde keer in korte tijd dat ik geconfronteerd word met brieven of berichten van activistische ambtenaren die menen dat zij de politiek kunnen beïnvloeden met hun persoonlijke opvattingen. Dit is echt ongehoord!"

Ambtenaar met opvatting? Ga de politiek in

Als ambtenaren hun eigen politieke opvattingen willen ventileren, moeten ze zelf de politiek in gaan, vindt de Groesbeekse. "Hen staat één ding te doen: zichzelf kandidaat stellen en ervoor zorgen dat ze voldoende stemmen krijgen om het volk te vertegenwoordigen. Het is van de zotte dat deze mensen vanuit hun functie bij de overheid interveniëren op het politieke proces."
Bakker-Derks is zelfstandig ondernemer en voorzitter van AmbachtNederland, een belangenorganisatie voor mensen met ambachtelijke beroepen. Ze is de moeder van de fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Nijmegen, Maarten Bakker. Op berichtenplatform X zei ze in juli over hem: "Ben het niet altijd met hem eens, maar ben wel trots op mijn kind hoor!"

Uitzending gemist

TV | Bekijk hieronder de uitzending van Het Stemlokaal met Elrie Bakker van JA21:
Elrie Bakker van JA21 te gast in Het Stemlokaal van Omroep Gelderland.