Arnhem en omstreken

Veteraan Alec Hall (101) overleden

Veteraan Alec Hall (101) overleden
Veteraan Alec Hall (101) overleden
ARNHEM - Veteraan Alec Hall is vorige week op 101-jarige leeftijd overleden. De Brit diende bij de 181 Field Ambulance als medisch verpleegkundige en was onderdeel van Market Garden in 1944.
In de afgelopen jaren kwam hij meerdere keren terug naar Nederland met de Taxi Charity for Military Veterans. Afgelopen mei maakte hij de overtocht nog voor de jaarlijkse herdenking.
Op 18-jarige leeftijd was Hall één van de eerste Britten die zich als vrijwilliger aanmeldde voor de eerste Airborne-missie. Voordat hij deelnam aan Market Garden, was hij actief in Afrika en Italië.

Zwaargewonde militairen

Hall werkte nadat hij landde in september 1944 in een hotel, dat werd gebruikt als een medische post. Toen in Arnhem de gevechten intensiever werden, verhuisde hij naar een ander medische post in Hotel Vreewijk, dat constant werd aangevallen. Samen met een arts hielp hij de zwaargewonde militairen.
Uiteindelijk kwam Alec Hall terecht in een Duits kamp voor krijgsgevangenen, waar hij tot februari 1945 vast werd gehouden. Op 25 februari werden hij en de andere gevangenen wakker en zaten dat de Duitsers weg waren en de deuren van het kamp openstonden.
Hij vertrok om drie weken rond te dwalen zonder iets te eten. Uiteindelijk kwam hij een Amerikaanse tank tegen, waarvan de inzittenden hem voorzagen van kleding en schoenen. Nog drie weken hielp Alec de zieken en gewonden, waarna hij uiteindelijk terugvloog naar Engeland.

'Geluk gehad'

Ronnie Weijers, directeur van het Hartenstein Airborne Museum over het overlijden: "Dit nieuws maakt me erg verdrietig. Ik heb Alec afgelopen mei ontmoet en hij deelde toen zijn verhaal met mij. Hij heeft de gewonden verzorgd in hetzelfde gebouw waar ik nu werk, dat is moeilijk in te beelden. Hij vertelde me dat hij vooral geluk heeft gehad dat hij het heeft overleefd, in tegendeel tot veel van zijn jonge vrienden. Alec was zo'n lieve en dankbare man."
Tijdens de coronapandemie was er ook contact tijdens de Airborneherdenkingen. Hij zei toen: "Ik doe de groeten aan alle Nederlanders die zo geweldig voor mij zijn geweest, als vrienden en soldaten", zegt veteraan Alec Hall daarover. "Ik ben op alle slagvelden geweest, sliep in drie hotels in Arnhem en Oosterbeek. Gelukkig ben ik er goed vanaf gekomen. Het allerbeste gewenst!"