Achterhoek

Uniek woonproject in Doesburg: 'Weg bij papa en mama, hoog tijd'

Toekomstige bewoners inspecteren flexwoningen
Toekomstige bewoners inspecteren flexwoningen © Omroep Gelderland
DOESBURG - Flexwoningen zijn hip, maar nog weinig gemeenten in Gelderland hebben ze al staan. In Doesburg komen er nog vóór het einde van het jaar vijftien van deze mobiele tijdelijke huizen. Tien van de huisjes zijn voor jongeren tot 30 jaar en in de andere vijf komen vluchtelingen te wonen. Het wordt niet alleen wonen, maar écht samenleven.
Samen de tuin inrichten en onderhouden, en elkaar en de vluchtelingen helpen. Afgelopen weekend namen de jongeren alvast een kijkje in de fabriek in Lievelde waar de prefabwoningen staan.
In de vroege ochtend lijkt het een schoolreisje. Met een chique donkerblauwe bus, waar normaal gesproken de jeugdselectie van het Nederlands voetbalelftal in wordt vervoerd, gaan de jongeren naar Lievelde om daar in de fabriek te kijken naar hun nieuwe huizen. Begeleider is Arlin Wernicke van het gelijknamige Wernicke Woondiensten.
De Doesburger is speciaal ingehuurd om van dit project een succes te maken. Onderweg schenkt hij koffie en thee en legt hij uit hoe het zit: "Het is een uniek project, het wordt een soort hofje waar jongeren en vluchtelingen gaan samenleven. De plek moet echt van hun worden", zegt hij.
"We zijn op zoek naar eigenaarschap, dat mensen zich verantwoordelijk voelen voor hun omgeving'. Die groep gaat zelf kiezen hoe de tuin eruit gaat zien: 'Jij kiest, jij bepaalt, jij helpt mee. En jij vindt het dus ook vervelend als mensen dat stukmaken. Omdat je dat samen moet doen, moet je wel met elkaar op kunnen schieten."

Er zit zelfs een vaatwasser in

In de bus is het onderweg gezellig. De jongelui kunnen al prima met elkaar opschieten en aangekomen in Lievelde inspecteren ze de prefabwoningen van top tot teen. Oohh, er zit zelfs een vaatwasser in, klinkt het. Maar ook: nou, er moet nog wel het één en ander aan de afwerking gebeuren.
Saskia Hakstege, directeur van Woonservice IJsselland, is er ook: "Wij doen dit omdat wij op deze manier op een relatief snelle manier mensen kunnen helpen aan een woning", zegt ze. "Er zijn heel veel woningzoekenden en zeker voor starters in Doesburg is er eigenlijk heel weinig. Dat geldt overigens voor de hele regio. Op deze manier kunnen we in korte tijd toch mensen helpen aan een plek waar anders geen woningbouw zou zijn gekomen."
De mobiele huisjes komen aan het begin van de Kraakselaan te staan, aan de rand van Doesburg. In principe blijven ze daar twintig jaar staan. De bedoeling is dat de bewoners nog vóór het einde van het jaar kunnen inhuizen, maar of dat lukt is nog niet zeker.
Rik ter Welle, manager vastgoed van Woonservice IJsselland: "We hopen dat het lukt, maar we zijn nog aan het afstemmen met de nutsbedrijven wanneer ze precies de woningen kunnen aansluiten op stroom. Dat is ook altijd weer spannend in deze tijden."

Wie krijgt de grootste slaapkamer?

Tijdens de lunch bespreken de aanstaande bewoners wie in welk huisje gaat wonen. Alles gaat in goed overleg, zoals de bedoeling is. Ook de naam van het hofje kiezen ze samen. Iedereen heeft een naam aangedragen en half november mag iedereen drie stemmen uitbrengen. De naam met de meeste stemmen wordt de naam van het hofje.
De jongeren lopen ondertussen nog maar eens rond met papier en meetlint en maken plannen voor de inrichting. Jair en Romano zijn broers en wonen nog thuis. Ze praten over wie er zal koken en wie de grootste slaapkamer krijgt. Ook Jens ziet het helemaal zitten: "Ik ben nu 26 en woon nog bij mijn ouders. Ik heb er echt wel zin in. Weg bij papa en mama, hoog tijd."
Tien van de huisjes zijn voor jongeren tot 30 jaar en in de andere vijf komen vluchtelingen te wonen