Rivierengebied

Marlane (28) brengt ode aan Zangeres Zonder Naam

Zangeres Zonder Naam (links) en Marlane.
Zangeres Zonder Naam (links) en Marlane. © ANP/Marlane
OCHTEN - Al 25 jaar horen we Mary Servaes - beter bekend als de Zangeres Zonder Naam - niet meer live zingen. Vanavond komen haar hits weer tot leven tijdens een speciale show in Paradiso in Amsterdam. Ook Marlane uit Ochten zal er een ode brengen aan de Koningin van het Levenslied.
Marlane vindt het geweldig dat ze vanavond op dat grote podium mag optreden en dat had ze ook helemaal niet verwacht. "Het is uniek dat ik hier überhaupt mag staan. Mijn manager kreeg het bericht dat Imca Marina ziek is, en toen heeft hij mij daarvoor ingevlogen. Dus ik val ook nog eens in voor dé Imca Marina." Dat het optreden in Paradiso wordt gehouden is niet geheel toevallig. In 1986 gaf de Zangeres Zonder Naam daar een inmiddels legendarisch optreden. De op die avond opgenomen versie van haar hit Mexico werd een groot succes.

'Nog nooit gezongen'

Marlane mocht dan pas drie jaar oud zijn toen Mary Servaes overleed, ze is niet onbekend met de nummer van de Zangeres Zonder Naam en heeft zelfs hits zoals Mexico opgenomen in haar eigen repertoire. "In principe ken ik een hele hoop liedjes van haar, maar Milord heb ik nooit gezongen. Ik kende hem wel, heb hem wel eens gehoord."
Ze heeft niet zelf voor het nummer gekozen, maar dat maakt het niet minder bijzonder voor haar. "Imca Marina was daar helemaal fan van en zodoende neem ik die nu over. De tekst gaat eigenlijk over een prostituee, dat is natuurlijk wel heftig. Zij was daar toen wel echt een uniek mens in, want daar kon toe nooit over gepraat worden. Nu is het de normaalste zaak van de wereld, gelukkig."
"Ik ben pas 28 jaar, dus bij sommige woorden dacht ik: wat bedoeld ze nu? Echt ouderwets, totdat je het rustig gaat ontleden en dan is het echt heel mooi. Ik beleef het meer dat ik het voor me zie, en dat is natuurlijk de kracht en de kunst van het zingen. Eigenlijk ben je een actrice, je moet je echt inleven en je eigen sausje eraan geven."

'Ik zou een kopje koffie met haar willen drinken'

Marlane ziet de Zangeres Zonder Naam als haar grote voorbeeld. "Zij is dé koningin van het levenslied. Ik zou helemaal verstijfd staan als ik haar zou kunnen ontmoeten. Ik zou lekker een kopje koffie of thee met haar willen drinken en luisteren naar wat zij allemaal heeft meegemaakt en daarvan leren."
"Zij is gewoon uniek. Die vrouw mogen we nooit vergeten, want ze is het standbeeld voor de volkse muziek. Dat gaat nu gelukkig weer de goede kant op met bijvoorbeeld De Engelbewaarder van onze Marco (Schuitmaker, red.). Ze is echt übervolks, en dat mogen we nooit vergeten. Ik hoop dat ik ooit een klein beetje mag zijn zoals haar."
De zangeres uit Ochten moet het podium vanavond delen met onder meer Ria Valk, John de Bever, Ellen ten Damme en Jacques Herb.