Arnhem en omstreken

Moeder zou baby zwaar hebben mishandeld

Ter illustratie
Ter illustratie © Pixabay
ARNHEM - Een 39-jarige vrouw uit Rheden wordt verdacht van poging tot doodslag op haar dochtertje van net een week oud. Dat bleek vandaag voor de rechtbank in Arnhem waar een zogeheten regiezitting werd gehouden. Tijdens zo'n zitting wordt gekeken wat er nog moet gebeuren voordat de inhoudelijke behandeling van de zaak kan plaatsvinden.
De mishandeling van het kindje zou tussen november en december 2018 thuis hebben plaatsgevonden en werd ontdekt toen de baby in het ziekenhuis werd opgenomen met hersenletsel.
In eerste instantie zeiden twee oudere kinderen van de vrouw (toen 3 en 5 jaar) dat zij de baby hadden laten vallen. Later, toen de kinderen bij pleegouders waren ondergebracht, zeiden ze dat hun moeder de baby had mishandeld. Een van hen zou wel een rol hebben gespeeld in de mishandelingen.
Dat de zaak nu pas dient komt omdat het onderzoek lang duurde, onder meer vanwege corona.

Hoofdje tussen deur

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de vrouw haar baby stevig bij de borstkast vastgepakt en verschillende keren door elkaar geschud of tegen de grond gegooid of laten vallen.
Ook zou ze het meisje met het hoofd tegen een deurkozijn hebben gehouden en verschillende keren de deur hebben dichtgegooid waarbij het kind over haar hele lichaam werd geraakt. Daarnaast zou de vrouw haar baby verschillende keren tegen het hoofd en lichaam hebben geslagen, gestompt of getrapt.

Moeder ontkent

Het kindje liep door de mishandelingen schade op aan haar hoofd en heeft daardoor beperkingen in haar leven. Ze woont nu samen met haar drie andere broertjes en zusjes bij pleegouders.
De Rhedense ontkent haar baby iets aangedaan te hebben. Ze wil daarom ook niet meewerken aan een psychologisch onderzoek. Ze wil ook niet dat de pleegouders gebruik mogen maken van het spreekrecht tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak.
Tijdens die zitting, die pas volgend jaar zal plaatsvinden, wordt een deskundige gehoord die kan vertellen hoe het meisje aan haar verwondingen is gekomen.