Achterhoek

Altijd cash bij het 'flappentapwalhalla'

In de vestiging in Doetinchem staan meerdere pinautomaten.
In de vestiging in Doetinchem staan meerdere pinautomaten. © Geldmaat
DOETINCHEM - In steeds meer winkelstraten openen opvallende winkels vol geldautomaten hun deuren. Storingen of lege geldautomaten zijn daarmee verleden tijd. In Doetinchem wordt al bijna een jaar de deur platgelopen van zo'n 'flappentapwalhalla'. Ook voor Arnhem en Nijmegen zijn plannen om twee nieuwe winkels van cashverstrekker Geldmaat te openen. Toch kleeft er een nadeel aan: het leidt opnieuw tot minder geldautomaten in de omgeving.
"Van de winkel wordt harstikke veel gebruik gemaakt, ook door ondernemers zoals ik", vertelt de voorzitter van de ondernemersvereniging in Doetinchem, Gaby Hunter. En omdat er meerdere geldautomaten in de winkel zijn, kun je er altijd geld opnemen of storten. "Ook voel ik me er veilig als ik geld stort, omdat in de winkelstraat ook altijd andere mensen aanwezig zijn", aldus Hunter.
Voor de voorzitter voelt geld storten of opnemen middenin een supermarkt of bij een geldautomaat aan een gevel echt onveiliger: "Je kijkt dan toch om je heen. Er kan heel makkelijk iemand langsfietsen en het geld uit je handen grissen."

Waarom een winkel vol geldautomaten?

Als het aan Geldmaat ligt worden ook Arnhem en Nijmegen beide een winkel vol geel omlijste geldautomaten rijker. Sinds vorig jaar telt Gelderland één Geldmaatwinkel, die in Doetinchem. Die wordt intensief gebruikt. Zaak dus om nog meer 'flappentapwalhalla's' te openen. "Vooral Nijmegen staat hoog op de prioriteitenlijst, mogelijk volgend jaar al", weet Geldmaat, de oprichter van de Geldmaatwinkels. Maar hoe is Geldmaat op het idee van dit flappentapfenomeen gekomen?
"De voornaamste reden om geldautomaten bij elkaar neer te zetten in een beveiligde winkel, zijn plofkraken", weet een woordvoerder van Geldmaat. "Daar kregen we de afgelopen jaren helaas veel mee te maken." Het is voor Geldmaat steeds lastiger om winkels te vinden die bereid zijn losse automaten in hun gevels te plaatsen. Uit angst voor explosies.
De oplossing? Een winkel speciaal voor geldautomaten, middenin een drukke winkelstraat, met extra beveiliging en een rode alarmknop.

Minder last van storingen

Onlangs bleek uit onderzoek van regionale omroepen dat Geldmaten té vaak storingen hebben, leeg zijn of juist net als je wilt gaan pinnen worden gevuld. Voorheen kon je weleens van een koude kermis thuiskomen als je voor niets op en neer fietste naar een defecte geldautomaat. Dat is met een winkel met zo'n vijf à tien geldautomaten verleden tijd.

Minder geldautomaten in de omgeving

Toch kleven er ook nadelen aan het centreren van geldautomaten. Er worden niet méér geldautomaten geplaatst, maar die in de omgeving worden weggehaald. Dit leidt niet tot een afname van het aantal geldautomaten, maar maakt wel dat sommige mensen verder moeten reizen om contant geld af te nemen.
Toch komt in de twee steden de 5-kilometerregel niet in het geding, volgens Geldmaat. De regel is: iedereen moet een geldautomaat binnen handbereik - een straal van 5 kilometer - hebben. In Doetinchem vinden inwoners van de wijk de Vijverberg de wandeling van 3 kilometer naar de geldmaatwinkel 'goed te doen'. En vinden de verplaatsing van de geldautomaten naar de winkelstraat geen punt.
Een ander nadeel van de Geldmaatwinkels is dat je tot op heden slechts geld kunt storten als je verbonden bent aan ING, Rabobank of ABN-AMRO. Pinnen kan daarentegen wel met iedere betaalpas.
Het 'flappentapwalhalla' in Doetinchem.
Het 'flappentapwalhalla' in Doetinchem. © Geldmaat

In geldwinkels wordt meer gepind

De geldautomaten in de winkel in Doetinchem worden tot nu toe intensiever gebruikt dan de losse kasten, in supermarkten of boekhandels. De winkels met knalgele kasten springen nogal in het oog en zijn daarmee makkelijker vindbaar. En voelen mensen zich minder opgejaagd bij een Geldmaatwinkel omdat er minder rijen zijn, blijkt uit onderzoek van Geldmaat.

1 op 20 geldautomaten defect in Gelderland

Wie geld wil pinnen, kan daarvoor de laatste jaren bij minder geldautomaten terecht. Veel banken hebben filialen gesloten en een deel van de geldautomaten verwijderd. Ook zijn er te veel storingen. In Gelderland was in september gemiddeld 1 op de 20 automaten defect. Geldmaat, dat het beheer en onderhoud van de automaten doet, bevestigt dat. De Geldautomaatwinkels hebben meerdere automaten, bij een defect kun je dan pinnen bij een van de andere automaten.