Achterhoek

Kerktoren toch niet te koop: 'Je kunt niet zomaar het hart van je dorp verkopen'

Je kunt iets dat al 500 jaar je middelpunt is niet zomaar verpatsen
Je kunt iets dat al 500 jaar je middelpunt is niet zomaar verpatsen © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Kun je het hart van je dorp verkopen? Of doet dat de inwoners teveel pijn in hun harten? De gemeente Winterswijk kreeg een glashelder antwoord op die vragen.
Er komen donkere financiële wolken af op Winterswijk. Vier miljoen moet er bezuinigd worden. En als er niets gedaan wordt nemen die tekorten nog veel schrikbarender toe. Dus werd er een bezuinigingsplan getikt.
Tussen alle voorstellen van het college van burgemeester en wethouders stond ergens een bijzondere: de toren van de kerk midden in het dorp verkopen. Inclusief carillon. Dan hoeft de gemeente de beiaardier ook niet meer te betalen. Scheelt alles bij elkaar toch weer zo'n slordige 60-duizend euro. Moet gezegd, op een begroting van 105 miljoen kun je zeggen een druppel op een gloeiende plaat. Maar alle kleine beetjes helpen.

Petitie

Het verkoopplan houdt geen rekening met wat de Jacobstoren betekent voor de Winterswijkers. In een oogwenk waren er bijna tweeduizend van hen die een handtekening zetten onder een petitie. Strekking: het hart van Winterswijk verpatsen aan de hoogste bieder is een buitengewoon slecht plan. Saillant detail: de Winterswijkers kochten decennia geleden samen het carillon en gaven het cadeau aan de gemeente.
De gemeenteraad bleek unaniem gevoelig voor het protestgeluid vanuit de mensen die ze vertegenwoordigen en gaat de zestigduizend euro nu ergens anders weghalen. Waar dan is nog de vraag. Maar de is les geleerd. Het hart van Winterswijk kun je niet te koop zetten.
Bekijk hier de Jacobstoren en luister naar het carillon:
Hoe een bezuinigingsmaatregel waanzinnig in het verkeerde keelgat schiet