Stedendriehoek

Daklozenkoor de Straatklinkers treedt op in dorpskerk

De Straatklinkers in actie
De Straatklinkers in actie © Omroep Gelderland
TWELLO - Het leven kan voor sommige mensen keihard zijn. Geen dak boven je hoofd én nauwelijks geld om eten te kopen. Het is de bittere realiteit voor dak- en thuislozen in Nederland. Speciaal voor deze mensen is een aantal jaar geleden in Amsterdam een koor opgericht met de geuzennaam ‘De Straatklinkers’.
De Twellose predikant Egbert Fokkema is groot fan van het koor. "Ik heb ze uitgenodigd om deze zondag op te treden in onze dorpskerk. Ze voegen echt wat extra's toe aan de dienst. En dan heb ik het niet alleen over hun fantastische kleurrijke kleding of dat ze hier op klompen of in korte broek naartoe komen. Door alles wat deze mensen op straat hebben meegemaakt, zingen ze vanuit hun hart. Want zingen geeft moed en troost tegelijkertijd."

'Nooit op straat geleefd'

De 81-jarige Johannes Kelder is een van de gitaristen in het koor. Hij heeft naar eigen zeggen nooit op straat geleefd. “Ik heb altijd in woonwagens gewoond of mijn eigen bouwsels gemaakt. De Straatklinkers zie ik als een ongeregeld zooitje wat het een ontzettend leuke groep maakt om mee te zingen. We zijn ooit opgericht voor mensen die op straat terechtkwamen. Daar zijn er nu nog een paar van over, maar we hebben gelukkig wel allemaal een plekje gevonden.”
Door het Amsterdamse koor uit te nodigen wil Fokkema de Twellonaren iets meegeven om over na te denken. “De meeste mensen hier in de kerk hebben ‘gewoon’ een verwarmd huis, en de beschikking over eten en drinken. We weten allemaal dat er dak- en thuislozen zijn, maar hier in Twello kom je niet zo snel in aanraking met de mensen die op straat hebben geleefd. Tijdens en na afloop van deze dienst is de drempel heel laag om elkaar in gesprek te gaan.”

Volgens recente cijfers van het CBS telde Nederland begin 2022 ruim 26 duizend daklozen tussen de 18 en 65 jaar. Dat zijn er zo'n vijfduizend minder dan in 2021.

Kelder vindt het ontzettend triest dat er in een welvarend land als Nederland nog steeds dak- en thuislozen zijn. "Op dat gebied hebben we echt gefaald. We zijn in staat om de mooiste gadgets te maken en de mooiste technische dingetjes. Maar de mensen blijven achter. Wat dat betreft hebben we nog een hoop te verbeteren in onze samenleving."