Gelderland

Veel vallende sterren dit weekend, wanneer zijn ze het beste te zien?

Vallende sterren bij een heldere hemel.
Vallende sterren bij een heldere hemel. © Corné Ouwehand
De meteorenzwerm Orioniden is dit weekend actief. In de volksmond spreken we van vallende sterren, en daarvan zijn er vanavond tientallen te zien.
Het hoogtepunt van de meteorenzwerm valt op zondagmiddag, maar dan kun je de vallende sterren natuurlijk niet zien. Met een beetje mazzel heb je na zonsondergang meer geluk. Dat is rond 18.30 uur en vanaf ongeveer 19:30 uur is het zeker donker genoeg om meteoren waar te nemen. Volgens Weerplaza zijn de weersomstandigheden in Gelderland goed om sterren te kijken en kunnen er zondagavond gemiddeld 27 'vallende sterren' per uur te zien zijn.

Opklaringen

Zondagavond is het wisselend bewolkt met vaak brede opklaringen. Een lokaal buitje, maar op veruit de meeste plaatsen in Gelderland blijft het droog. Koud is het niet met een graad of 11, maar er waait wel een matige wind.
Hans Lammertink van de Sterrenwacht Phoenix in Lochem deelde eerder al eens zijn tips om de sterren goed te bekijken. ''Ga naar een plek waar het donker is, zonder veel lichtvervuiling. Zorg ook voor een vrij uitzicht. Het kan 's nachts vrij koud worden, dus kleed je warm aan. En een ligstoel is erg comfortabel!''

Orioniden zijn snelle meteoren (gemiddeld 66 km/sec) die vaak een lichtend naspoor hebben. Orioniden zijn daarom meestal iets langer zichtbaar, waardoor de kans net iets groter is dat je ze ziet dan bij andere vallende sterren.