Achterhoek / Stedendriehoek

Zoektocht naar Bretly: 'Er loopt hier een man die een moordenaar is!'

Buurt over zoektocht naar Bretly
Buurt over zoektocht naar Bretly © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Een dag na de politie-inval in een woning in de Doetinchemse wijk Dichteren komen de verhalen van buurtbewoners los. De een vindt het maar beangstend, een ander kan zich er niet druk om maken. "Hoezo gebeurt het hier opeens?"
De inval door een arrestatieteam had alles te maken met de zoektocht van de politie naar Bretly D.. Een jonge vrouw reed net haar straat in toen ze politie zag, zegt ze voor de camera van Omroep Gelderland. "Om half twaalf was dat. Er stonden buren op straat die riepen: 'er loopt hier een man die een moordenaar is!' Nou ja, dat. En toen zijn we maar gewoon gaan slapen."
Maar echt gerust maakten de uitroepen van buren haar niet: "Ik vind het niet zo heel fijn, mijn schoonmoeder was aan het oppassen, die is hier op de bank gecrasht, die wilden we niet meer over straat sturen. Je weet maar nooit. Hoezo gebeurt dit hier ineens, dat is wel een beetje eng, ja.”
Een bewoner zegt dat hij niet veel heeft meegekregen van de inval. “Ja, van een helikopter die boven de huizen vloog. In eerste instantie dacht ik aan een oefening of iemand die ontsnapt was. Hier wonen kinderen, hier gebeurt eigenlijk niks.” Een ander zegt dat politie over daken liep. Ook liepen agenten met honden rond. “Verder zag je vrij weinig. En ze zeiden ook niks."
Buurtbewoners zijn geschrokken door de zoekactie

Kogelwerende vesten

Weer een andere buurtbewoner zag agenten zaterdag kogelwerende vesten aantrekken. Dat was aan het einde van de middag. "Toen 's avonds was ik hier ook even, helikopters in de lucht, een agent zei dat ik maar terug moest gaan, want ze lieten honden los. In de buurt ging toen wel rond dat het ging om die jongen die in Rotterdam iemand had vermoord. Je schrikt behoorlijk, mijn vrouw is ook behoorlijk geschrokken. Je hebt opeens een helikopter boven je huis hangen, om een uur 's nachts.”
Als iemand ergens naartoe wil, dan kan die overal zijn. En ook bij ons in de buurt
Buurtbewoonster
“Deze buurt is hartstikke goed”, zegt een man met een petje op van het raceteam van Max Verstappen. "Een mooie en fijne buurt. En rustig. Wat moet je hier verder aan doen. Dit gebeurt wel vaker en overal.”
De Red Bull-fan wordt er niet warm of koud van. “Maar ik kan me voorstellen dat anderen dit niet hebben. Als je in één keer allemaal politie voor je deur ziet komen, maar het doet mij niks.”
Dat geldt ook voor een vrouwelijke buurtgenoot, die niet snel van haar stuk raakt. “Wat er aan de hand was hoorden we vanochtend." Ze haalt haar schouders op. "Als iemand ergens naartoe wil, dan kan die overal zijn. En ook bij ons in de buurt.”

De politie zegt tientallen tips te ontvangen en meldt via X dat Bretly D. veel met het OV reist, met name met de trein. Wie hem ziet, kan het beste meteen 112 bellen.