Achterhoek

Wat wij weten over de 'vuurwapengevaarlijke' Bretly

Bretly D.
Bretly D. © Politie
DOETINCHEM - Waar is Bretly D.? Een arrestatieteam viel zaterdagavond een woning in Doetinchem binnen, maar daar was de man die als vuurwapengevaarlijk wordt beschouwd niet. "Was dat maar zo."
De politie in Rotterdam heeft de zaak rond Bretly D. in onderzoek, omdat de 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt verdacht van het doodschieten van een 60-jarige Rotterdamse psychiater op 13 oktober.
Een woordvoerder van de politie in Rotterdam vertelt dat er een serieuze tip binnenkwam over de woning in Doetinchem. Die ligt aan de Hof van Rome, in de wijk Dichteren. "We zijn toen het huis met een arrestatieteam binnengevallen", zegt hij. "Nee, we hebben hem niet aangetroffen. Was dat maar zo."

Steekpartij in Zutphen

De politie verdenkt D. ook van betrokkenheid bij een steekpartij in Zutphen, in de nacht van vrijdag op zaterdag. Bij dat incident in een woning aan de Van Hallstraat raakte een man van 32 lichtgewond. Het slachtoffer ontkwam en waarschuwde de politie.
D. maakt contact met mannen op homoseksuele chatsites. Of de steekpartij in Zutphen te maken heeft met een seksdate, kan de politiewoordvoerder niet zeggen. Wel zegt hij: "We hadden genoeg informatie om de dodelijke schietpartij in Rotterdam en de steekpartij in Zutphen aan elkaar te koppelen."
Wie via een chatbox contact met de 'levensgevaarlijke' D. heeft gehad of krijgt, wordt opgeroepen direct de politie te bellen.

Veel tips

Nadat de politie een opsporingsbericht had verspreid over de 'vuurwapengevaarlijke' D. kreeg ze veel tips, hoeveel kan de woordvoerder niet zeggen. "We krijgen er genoeg binnen om uit te zoeken."
Hij houdt er, meldt het ANP, rekening mee dat D. het land uit is. "Het is niet zo moeilijk in Europa om met een auto een grens te passeren."
D. werd in juli onder voorwaarden vrijgelaten in een zaak rond drie misdrijven: bedreiging, (poging tot zware) mishandeling en het stelen van een rijbewijs. D.'s advocaat zei niets te weten van de recente verdenkingen tegen zijn cliënt.