Rijk van Nijmegen

Jack (9) vindt een servies uit oorlogstijd

Jack (9) vindt een servies uit oorlogstijd
Jack (9) vindt een servies uit oorlogstijd © Omroep Gelderland
WIJCHEN - Zo trots als een pauw komt de 9-jarige Jack Jansen binnenlopen bij kasteel Wijchen. In een blauwe plastic zak van een supermarktketen heeft hij iets meegenomen om te laten zien aan archeologische experts. Zij bekijken vondsten waarvan mensen de herkomst niet weten.
Tussen die mensen zijn deze zaterdag ook kinderen, die hun mogelijk bijzondere vondst willen showen. In Jacks blauwe plastic zak kraakt het alsof een complete inboedel tegen de plavuizen is gegaan. Als hij zijn hand in de zak steekt, komt de helft van een schoteltje tevoorschijn. Daarnaast laat hij scherven zien van een kopje en ander onbeduidend servies.
Conservator Ben Teubner ziet het tafereel aan en reageert na het zoveelste kapotte schaaltje. “Heb je het servies thuis kapot laten vallen?”, vraagt hij. Jack schudt nee en Teubner werpt er zijn kritische blik op. “Ja, dat is toch wel iets dat al behoorlijk oud is. Waar heb je het gevonden?”, vraagt de conservator aan de 9-jarige. “Op de Veldweg in Wijchen”, zegt hij.

Kinderen vinden oude spullen

Ook de 10-jarige Symen van Zuilen heeft een vondst gedaan, samen met zijn 5-jarige broertje Sylvijn. Het is een oud stokje waarvan de herkomst niet nagegaan kan worden. Ook hebben Symen en Sylvijn een aantal stenen meegenomen, waaronder een heuse vuursteen. De ogen van de twee fonkelen van plezier.
Tegenover de drie specialisten die hun vondsten aan een kritische blik onderwerpen, vertellen ze honderduit over de vondst. “Ik houd van luisteren”, zegt Symen. Aandachtig luistert hij wat de conservator hem vertelt over zijn vondst. “Die vuursteen moet je dus tegen een stukje ijzer aanslaan en dan komt er een vonk vanaf en kun je vuur maken”, horen de jongens.
Zo krijgen de twee direct een les uit de oudheid en ook dat is een deel waar het museum graag aandacht aan schenkt, zegt museumdirecteur Ingrid Gerritsen. “Je kunt hier zien hoe oudere generaties leefden en met vondsten wordt je dan soms ook gewezen op de eenvoud waarmee men vroeger leefde. Eenvoud, maar met veel kennis. Ze konden een huis bouwen, kleding repareren en ook zelf vuur maken zonder enige vorm van elektriciteit of gas.”
Kijk hoe Jack de dag beleefde:
Tussen Kei en Kies

Resultaat

Expert Teubner kijkt nog eens goed naar de vondsten van de 9-jarige jack. In diens plastic zak zit ook een klinknagel, die gebruikt werd bij de bouw van het kasteel. “Dat zou zomaar eens uit de 17e tot 19e eeuw kunnen komen”, zegt de conservator. “Dat porselein, dat komt vermoedelijk van de tijd rond de Tweede Wereldoorlog.”
Enigszins onder de indruk pakt Jack de spullen weer in de tas. “Het is met name van historische waarde”, zegt Teubner. “Financieel is het niet zoveel waard.”