Stedendriehoek

Zorgen bij burgemeester: 'Criminaliteit kruipt Apeldoornse straten in'

Zorgen bij burgemeester: 'Criminaliteit kruipt Apeldoornse straten in'
Zorgen bij burgemeester: 'Criminaliteit kruipt Apeldoornse straten in'
APELDOORN - "De wreedheid in onze samenleving heeft toegeslagen." Woorden van burgemeester van Apeldoorn Ton Heerts. Daags na het dodelijke schietincident in de wijk Orden laat hij zich zien. Hij ziet de verslagenheid.
Bam, bam, bam!
Het geluid van drie schoten donderdag aan het eind van de middag schokt de inwoners van de Mauvestraat in Apeldoorn. Een man, 20 jaar oud, ligt roerloos in een tuin. Buurtbewoners proberen hem nog te reanimeren en de bloedende wonden te stelpen, maar het is vechten tegen de bierkaai. Het slachtoffer is zo ernstig gewond, dat hij ter plaatse overlijdt. Vermoed wordt dat er een ruzie was, waarna de man is doodgeschoten. Buurtbewoners zijn getuige van de misdaad. Onder hen ook een 10-jarig jongetje.
Omwonenden zijn in shock. Een dag na het incident bezoekt de burgemeester de wijk en hij treft verslagenheid aan. “Het is een fataal schietincident op klaarlichte dag. Een totale schok voor de wijk. Ik ben vanmiddag in de huizen geweest en daarbinnen voel je de schrik."

Bijeenkomst voor buurtbewoners

Woensdag is er een bijeenkomst voor de buurt met de gemeente, de woningbouwvereniging en Slachtofferhulp. Waar deze besloten bijeenkomst is, wil de gemeente niet zeggen. Bewoners die getraumatiseerd zijn door de gebeurtenissen van donderdag mogen daarbij zijn.
Begin 2023 toonde de burgemeester zich al bezorgd over de toestand in zijn stad. De criminaliteit krijgt tot zijn schrik meer vat op jongeren. Nu, ruim tien maanden later, ziet Heerts dat de misdaad zich steeds verder in de stad nestelt. “De criminaliteit kruipt de straat in. Je ziet dat donderdag de wreedheid in onze samenleving heeft toegeslagen, met de dood van een zeer jong slachtoffer tot gevolg."

Criminelen op jonge leeftijd

Volgens Heerts zijn er geen aanwijzingen dat criminelen of groepen criminelen met een bepaalde etnische achtergrond zijn stad in hun greep hebben. Wel maakt hij zich zorgen om groepen jongeren die op steeds jongere leeftijd in de richting van criminaliteit gaan. “We proberen jeugdgroepen tijdig te stoppen, zodat ze niet doorgroeien tot grote criminelen. Maar we moeten ook niet naïef zijn. Dat hebben we ook nu weer geleerd. Ook hier kan dit gebeuren."
In Apeldoorn wordt veel ingezet op de samenwerking tussen politie en buurtwerkers.
Bekijk hier de reactie van burgemeester Heerts:
Burgemeester Ton Heerts reageert op de schietincidenten in Apeldoorn en Hoenderloo.